Gazprom ve Özbekneftgaz arasında doğalgaz işbirliği

- Rus Gazprom şirketi Başkanı Miller, Özbekistan'dan alınacak doğalgaza ilişkin Özbekneftgaz Başkanı Sultanov ile görüştü

Google Haberlere Abone ol
Gazprom ve Özbekneftgaz arasında doğalgaz işbirliği

TAŞKENT (AA) - Rus Gazprom şirketi Başkanı Aleksey Miller ve Özbekneftgaz şirketi Başkanı Alişir Sultanov'un, Özbekistan'dan doğalgaz satın alma ve ülkedeki yatırım projelerine ilişkin bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.

Gazprom'dan yapılan açıklamaya göre, Miller ve Sultanov'un yaptığı ikili görüşmede, taraflar arasındaki işbirliği, Özbekistan'dan doğal gaz satın alma ve Gazprom’un ülkede gerçekleştireceği yatırım projelerine ilişkin konuların ele alındığı belirtildi. Açıklamada, görüşmenin detaylarıyla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

Mart ayında taraflar arasında sağlanan mutabakata göre, 2016 yılında Gazprom şirketinin 4 milyar metre küp Özbek doğalgazını satın alması öngörülüyor.

Yıllık ortalama 60 milyar metreküpten fazla doğalgazın üretildiği Özbekistan'da, söz konusu doğalgazın önemli kısmı ülke içinde tüketilirken, artan kısmı Çin ve Rusya'ya ihraç ediliyor. Daha önce Özbekistan'ın en büyük doğalgaz alıcıları arasında yer alan Gazprom, Çin'in Orta Asya doğalgazına yönelmesinin ardından ikinci sıraya düşmüş ve Özbekistan'dan satın aldığı doğalgaz miktarını azaltmıştı.

Gazprom verilerine göre, Rus şirketi 2015 yılında 6,38 milyar metreküp Özbek doğalgazı satın aldı.

2002 yılında Gazprom ile Özbekneftgaz şirketleri arasında ürün paylaşımı yoluyla Özbekistan’da doğalgaz üretme ve işleme konularını içeren bir anlaşma imzalanırken, söz konusu anlaşmaya göre, Gazprom'un ülkedeki çeşitli yatırım ve üretim projelerinde de yer aldığı kaydedilmişti.


Yorumlar