Gazetede örgüt propagandası suçuna iddianame

- Gazeteci Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin, Prof. Dr. Korur ve Özgür Gündem gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan 3 ayrı iddianamede, şüphelilerin "suç işlemeye alenen tahrik etme, suç ve suçluyu övmek ile terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 2 yıldan 14 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi

Google Haberlere Abone ol
Gazetede örgüt propagandası suçuna iddianame

İSTANBUL (AA) - Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihteki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla tutuklanan gazeteci Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Prof. Dr. Şebnem Korur ile gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya'nın 2 yıldan 14 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Eşref Durmuş, Özgür Gündem gazetesinde 18 ve 30 Mayıs ile 7 Haziran'da yer alan ''Nisebin'de JÖH-PÖH çatlağı büyüyor'', ''Tank top obüs Şirnex'ten geçemiyor'', ''Komutan Ebu Leyla tıpkı Mehmet Tunç gibi gurur duyulacak bir miras bıraktı seninle gurur duyuyoruz'', ''HPG: Dersim ve Şirnex'te 2 asker öldü'', ''Nisebin düşmanı yerle bir etti'', ''HPG: 40 asker öldürüldü, 2 tank imha edildi'' ve ''HSD komutanı Rojda Felat: Esareti sona erdireceğiz'' başlıklı haberlerin içeriklerinde ''terör örgütü propagandası'' yapıldığı gerekçesiyle yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Savcı Durmuş, söz konusu tarihlerde dayanışma amacıyla gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini üstlenen ve önceki gün tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof Dr. Korur, yazar Ahmet Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu hakkında ayrı iddianame hazırladı. Kızılkaya ise gazetenin tüm haberlerinden sorumlu olduğu gerekçesiyle bu iddianamelerde ortak şüpheli olarak yer aldı.

- 20 Haziran'da tutuklanmışlardı

İddianamede, şüphelilerin, "suç işlemeye alenen tahrik etmek" suçundan 6 aydan 5 yıla, "suç ve suçluyu övme" suçundan 2 yıla ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan da 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar olmak üzere toplam 2 yıldan 14 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Başsavcılık onayının ardından Nesin hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine, Korur ve Önderoğlu hakkında düzenlenen iddianameler de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Mahkemelerin onaylaması durumunda şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Savcılık, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihte yapılan yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla açtığı soruşturma kapsamında 20 Haziran'da gazeteci Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Prof. Dr. Şebnem Korur, Cengiz Boysay, Kemal Can, İhsan Eliaçık ve Beyza Üstün'ün ifadesini almıştı.

Önderoğlu, Nesin ve Korur'u, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk eden savcılık, Boysay, Can, Eliaçık ve Üstün'ü serbest bırakmıştı. Mahkemece sorgulanan Korur, Nesin ve Önderoğlu, ''terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanmıştı.

Yorumlar