Gazetede örgüt propagandası davası

- Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihteki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla tutuklanan ve hazırlanan iddianameyle haklarında 2 yıldan 14 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen gazeteci Erol Önderoğlu ve TİHV Başkanı Şebnem Korur'un tahliyesine karar verildi - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianameyi kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu sanıkları dava kabul metniyle (tensip) tahliye etti - Sanıklar, 8 Kasım'da hakim karşısına çıkacak

Google Haberlere Abone ol
Gazetede örgüt propagandası davası

İSTANBUL (AA) - Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihteki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla tutuklanan ve hazırlanan iddianameyle haklarında 2 yıldan 14 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen gazeteci Erol Önderoğlu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur, iddianameyi kabul eden mahkemece tahliye edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Eşref Durmuş, Özgür Gündem gazetesinde 18 ve 30 Mayıs ile 7 Haziran'da yer alan haberlerin içeriklerinde ''terör örgütü propagandası'' yapıldığı gerekçesiyle yürüttüğü soruşturma kapsamında, hazırladığı iddianameyi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Mahkeme, belirtilen tarihlerde, dayanışma amacıyla gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini üstlenen Korur ve Önderoğlu ile gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya'nın 2 yıldan 14 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği iddianamenin kabulüne karar verdi.

Mahkeme heyeti, dava kabul tutanağında (tensip) tutuklu sanıklar Önderoğlu ve Korur'un, suçların vasıf ve mahiyeti, öngörülen cezaların alt sınırı, tüm delillerin toplanmış olması, tutuklulukta geçirdiği süre ve kaçma şüphesinin bulunmaması gerekçeleriyle tahliye edilmesini de karara bağladı.

Heyet ilk duruşmanın 8 Kasım'da yapılmasına hükmetti.


- 20 Haziran'da tutuklanmışlardı

Savcılık, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihte yapılan yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla açtığı soruşturma kapsamında 20 Haziran'da gazeteci Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin, Şebnem Korur, Cengiz Boysay, Kemal Can, İhsan Eliaçık ve Beyza Üstün'ün ifadesini almıştı.

Önderoğlu, Nesin ve Korur'u, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk eden savcılık, Boysay, Can, Eliaçık ve Üstün'ü serbest bırakmıştı. Korur, Nesin ve Önderoğlu, çıkarıldıkları mahkemece ''terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanmıştı.

Korur ve Önderoğlu ile tutuklanan yazar Ahmet Nesin hakkında iki ayrı iddianame hazırlanmış, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya ise gazetenin tüm haberlerinden sorumlu olduğu gerekçesiyle bu iddianamelerde ortak şüpheli olarak yer almıştı.

Ahmet Nesin'in iddianamesi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine, Korur ve Önderoğlu hakkında düzenlenen iddianame ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

İddianamelerde, şüphelilerin, "suç işlemeye alenen tahrik etmek", "suç ve suçluyu övme", "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 2 yıldan 14 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Nesin hakkında hazırlanan iddianameye ilişkin henüz bir karar vermedi.


Yorumlar