Gazeteci Pehlivan'a "Cumhurbaşkanına hakaret" davasından beraat

- Gazeteci Barış Pehlivan, Odatv.com'da yer verdiği haberde Cumhurbaşkanına alenen hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraat etti

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci Pehlivan'a "Cumhurbaşkanına hakaret" davasından beraat

İSTANBUL (AA) - Gazeteci Barış Pehlivan'ın, genel yayın yönetmenliği yaptığı Odatv.com sitesinde yer verdiği haberde Cumhurbaşkanına alenen hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davada beraatine karar verildi.

İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesindeki dördüncü duruşmaya katılmayan sanık Pehlivan'ı avukatı temsil etti.

Duruşmada, davanın müştekisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel tarafından mahkemeye 17 Ağustos'ta feragat dilekçesi verildiği belirtildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gerçekleştirdiği 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden ve milletçe ödenen ağır bedellerden sonra tarihi bir fırsatı yakalandığı belirtilen dilekçede, "Bu fırsat, kuşkusuz herkesin aynı fikirde olması değil, milletimizin asgari müştereklerde buluşması, başkasının varlığına, inancına ve düşüncesine saygı göstermesidir. Fikirlerimizin farklılığı zenginliğimizdir. Ancak bu zenginliğin karşılıklı saygı empati ve özellikle üslup güzelliğiyle tahkim edilmesi zorunludur." ifadelerine yer verildi.

Feragat dilekçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milletin asgari müştereklerde buluşması, birlik ve beraberliğin tahkim edilmesi, siyasi hayatta asgari nezaketin kalıcı olarak tesis edilmesi ümidi ve iradesiyle bu davadan feragat ettiği bildirildi.

Duruşmada söz alan sanık Pehlivan'ın avukatı Yüksel Topbaş da müvekkilinin öncelikle beraatine karar verilmesini, aksi kanaatte olunması halinde ise lehe olan hususların uygulanmasını talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme, Barış Pehlivan'ın, üzerine yüklenen "Cumhurbaşkanına hakaret" fiilinin bu haliyle yasada suç olarak tanımlanmamış olduğu gerekçesiyle beraatine hükmetti.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, H.A. adlı bir kişinin, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına 6 Kasım 2014'de dilekçe vererek, Odatv.com'da yer alan 'Şaşırtıcı benzerlik' başlıklı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda çekilmiş fotoğrafının sol yanına alaturka hela taşının fotomontaj yoluyla konularak Cumhurbaşkanına hakaret edildiği yönünde ihbarda bulunduğu aktarılıyordu.

Pehlivan'ın savcılık ifadesinde, "Söz konusu haberin Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanının yaptığı bir basın açıklaması olduğu, basın açıklamasının haber ajansları tarafından onlarca yayın organına servis edilerek yayınlandığı, bu açıklamayı herhangi bir yorum yapmadan sayfalarına taşıdıkları ve suç işleme kastının bulunmadığı" yönünde beyanda bulunduğu belirtilen iddianamede, "Saray merdiveninin başındaki Cumhurbaşkanının fotoğrafının yanına alaturka tuvalet resmi konularak ve 'şaşırtıcı benzerlik' ifadesi de kullanılmak suretiyle Cumhurbaşkanına hakaret kastının taşındığı açıktır." ifadesi yer alıyordu.

İddianamede, Pehlivan'ın "Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.

Yorumlar