Garanti Bankası'ndan BORGİP'e destek

İSTANBUL (AA) - Garanti Bankası, KOBİ'leri desteklemek, ihtiyaç duydukları mentorlük ve eğitim gibi imkanları sağlamak üzere Bölgelerarası Ortak Girişim...

Google Haberlere Abone ol
Garanti Bankası'ndan BORGİP'e destek

İSTANBUL (AA) - Garanti Bankası, KOBİ'leri desteklemek, ihtiyaç duydukları mentorlük ve eğitim gibi imkanları sağlamak üzere Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi'ne (BORGİP) destek veriyor.

Garanti Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) iş birliğiyle yürütülen BORGİP projesi kapsamında, Elazığ'da, "İşimizi Nasıl Büyüteceğiz? Gelecek Kuşaklara Nasıl Devredeceğiz?" konulu bir toplantı gerçekleştirildi.

Yerel firmaların temel finansman, satış, pazarlama ve aile işletmelerinde kurumsallaşma sorunlarına çözüm önerisinde bulunmak amacıyla yapılan toplantıda, Garanti Bankası Özel Kredi Tahsilatlarından Sorumlu Birim Müdürü Atilla Sütgöl, "Şirketlerimizi Büyütürken Temel Finansman Yönetimi" konusunu ele aldı.

BORGİP kapsamında, bölge kalkınma ajansları ve TÜRKONFED Bölgesel Federasyonları desteğiyle oluşturulan bine yakın firmanın yer aldığı havuz içinden, büyüme potansiyeli bulunan 100 firma seçildi. Bu firmaların temel ihtiyaç ve durum analizi, yönetim danışmanları tarafından yüz yüze yapılarak sonuç raporları paylaşıldı.

Analiz edilen 100 firmadan mentor desteği kapsamında değerlendirilmek üzere pilot olarak seçilen 26'sının, TÜSİAD ve TÜRKONFED üyesi mentorlarla bir araya geldiği toplantılar yapıldı.

Mentorlar firmalara büyüme stratejileri ve genel yönetim konularında yol gösterirken, her firma yöneticisinin ihtiyaç duyduğu temel konularda deneyimlerin paylaşıldığı toplantılar düzenlendi. Kalan firmalara projenin diğer destek mekanizmalarından yararlanmaları için birer davet mektubu gönderildi.

Projeyle, ülke çapındaki tüm KOBİ'lere ulaşmanın yanı sıra sanayinin büyümesi, yatırımların artması ve iş ortamının gelişmesine katkıda bulunma hedefleniyor.


- "Kurumsal ve uzun vadeli bir yapıya dönüşmeyi planlıyoruz"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bankanın sunduğu finansal ürün ve hizmetlerle KOBİ'lerin çözüm ortağı olduğunu belirterek, sunulan danışmanlık hizmetleriyle de KOBİ'lere yol göstermeye çalıştıklarını dile getirdi.

KOBİ'lere ihtiyaç duydukları yatırım finansmanı, mentorlük ve eğitim gibi imkanları sağlamak üzere BORGİP'te, TÜSİAD ve TÜRKONFED ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyduklarını aktaran Karadere, "Garanti, KOBİ'lerin büyümelerinin önündeki engelleri tespit edecek proje kapsamında mentorlük, danışmanlık hizmetleri, nitelikli insan kaynaklarına erişim, teknoloji kullanımını artırmaya yönelik danışmanlık, pazarlama, satış ve ihracat konularında destek sağlayacak." değerlendirmelerini yaptı.

TÜSİAD ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ise BORGİP'in ana fikrinin bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Projede özgün olan fikir, dışarıdan bir şey beklemek yerine, bölge insanıyla o bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmak. Bölgede yaptığımız pek çok toplantı neticesinde, KOBİ'lerin özellikle iki alanda eksikliğini tespit ettik. Bunlardan ilki bir işi yapma, yürütme, büyütme becerisi için gereken bilgi, deneyim ve yönetim becerisi. İkincisi de bu işleri yapabilmek için gereken nitelikli insan kaynağının yokluğu. Projede, özellikle bu iki alanda KOBİ'lere destek olmayı hedefliyoruz. Ayrıca, ülkenin batısı ve doğusunda benzer sektörlerde faaliyet gösteren firmaların tanışarak iş birliği yapabilmeleri için bir platform oluşturuyoruz. Bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılması ve bölgede refahın artması hedefiyle yola çıkan projenin en önemli ayaklarından biri, bölgede pilot çalışma yapıp, bu çalışmadan başarı hikayeleri çıkarmak."

Ünlütürk, hikayelerin başarıya ulaştıktan sonra yaratacağı çarpan etkisi ve kurulacak destek platformunun yardımıyla, kurumsal ve uzun vadeli bir yapıya dönüşüm sağlayabilmeyi planladıklarını ifade etti.


Yorumlar