Gabon'daki devlet başkanı seçimi

- Afrika Birliği, Gabon'daki siyasi krizin çözümü için ülkeye bir heyet gönderileceğini duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Gabon'daki devlet başkanı seçimi

ANKARA (AA) - Afrika Birliği Gabon'daki siyasi krize çözüm bulunması amacıyla ülkeye bir heyetin gideceğini bildirdi.

Afrika Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, Gabon'da düzenlenen devlet başkanı seçiminin ardından ülkede yaşanan şiddet olaylarının ve siyasi kirizin çözümü için birlik nezdinde adım atılacağı belirtildi.

Gelecek günlerde, komisyon üyelerinden ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinden oluşan bir heyetin, başkent Libreville'de taraflarla bir dizi temaslarda bulunacağı kaydedilen açıklamada, Afrika Birliği Başkanı da olan Çad Devlet Başkanı Deby Itno'nun, "Ülkedeki seçim sonrası gerginliğin acil çözüme kavuşturulması amacıyla bölge ülkeleri taraflara destekte bulunacak. Gabon'u ziyaret edecek heyet de mevcut sorunların çözümünde, ülkenin anayasasının ve kanunlarının belirlediği kurallar çerçevesinde hareket edecek." ifadelerine yer verildi.

- Şiddet olayları, sonuçların açıklanmasıyla başladı

Ülkede 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre, mevcut Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba oyların yüzde 49,80'ini, rakibi muhalif aday Jean Ping ise yüzde 48,23'ünü almıştı.

Yerel kaynaklar, Bongo'nun tekrar iktidara gelmesine karşı çıkan ve oyların yeniden sayılmasını isteyen muhaliflerin geçen hafta, Başbakan Yardımcısı Paul Biyoghe Mba'nın başkentin 6. bölgesindeki evi ile parlamento binasını ateşe verdiğini, Port Gentil ve Oyem gibi ülkenin başka kentlerinde de güvenlik sorunlarının yaşandığını bildirmişti.

Olayların başladığı günden bu yana en az 6 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

Adalet Bakanı Seraphin Mundunga ise dün yaptığı açıklamada, oyların yeniden sayılması gerektiğini ifade ederek, bakanlık görevinden ve üyesi olduğu iktidardaki Gabon Demokratik Partisi'nden (PDG) istifa ettiğini duyurmuş, öte yandan Fransız radyosu RTL'ye konuşan Fransa Başbakanı Manuel Valls, Gabon'daki devlet başkanı seçim sonuçlarının yeniden sayılmasının makul olacağını söylemişti.

Ali Bongo, babası Ömer Bongo'nun ülkeyi 1967-2009 yıllarında yönetmesinin ardından, 2009'da iktidara gelmişti.

Gabonlular, 2009'daki seçimin sonuçlarına da karşı çıkmıştı.

Yorumlar