'Frig Vadisi Yolculuğu' sergisi Hollanda’da açıldı

-Hollandalı ünlü arkeolog Haspels’in, Frig uygarlığıyla ilgili kazı çalışmaları sırasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi Amsterdam’da açıldı

Google Haberlere Abone ol
'Frig Vadisi Yolculuğu' sergisi Hollanda’da açıldı

AMSTERDAM (AA) - Hollandalı tanınmış arkeolog Emilie Haspels’in Frig uygarlığının dünya kültürüne kazandırılması amacıyla 1930-1960 döneminde Eskişehir’in Yazılıkaya köyündeki kazı çalışmaları sırasında çektiği fotoğraflardan oluşan “Frig Vadisi Yolculuğu” adlı sergi Hollanda’da açıldı.

Amsterdam’daki Allard Pierson Müzesin’de düzenlenen serginin açılışına, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, Amsterdam Başkonsolosu Tolga Orkun ve Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız’ın yanı sıra Hollandalı sanatseverler katıldı.

Eskişehir’deki Eti Arkeoloji Müzesi’nde de eş zamanlı sanatseverlerin beğenisine sunulan ve eylül ayına kadar açık kalacak sergide Haspels’in kazı çalışmaları sırasında çektiği fotoğrafların yanı sıra bölgenin bugünkü durumuna ilişkin resimler de yer alıyor.

Törende konuşan Büyükelçi Arslan, 3 aydan fazla açık kalacak serginin Anadolu’nun ev sahipliği yaptığı Frig uygarlığının tanıtımına katkı sunacağını söyledi.

Serginin fikri altyapısını oluşturan tarihçi Eray Ergeç ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haspels’in kendi alanında önemli bir isim olduğunu, yaptığı kazı çalışmalarının Frig uygarlığının dünya kültürüne kazandırılmasına büyük etkisi olduğunu söyledi.

Hollandalı meslektaşı Wolter Braamhorst ile Haspels’in rotasını takip ederek kazı yerlerinin bugünkü halini fotoğrafladıklarını kaydeden Ergeç, “Tarif edilemez bir duygu yaşadık. Eskişehir’de kazı yerlerinde yaptığımız fotoğraf çekimleri bizi adeta geçmişe götürdü. Haspels Türkçeyi bilen, Anadolu kültürüne vakıf biriydi. Çektiği fotoğraflar bir medeniyeti gözler önüne seriyor. Bu serginin hem Frig medeniyetini hem de Anadolu coğrafyasını Hollandalı sanatseverlere buluşturacağını umuyoruz.” diye konuştu.

Yorumlar