Fransa'nın Libya'daki varlığı

- Libya'daki UMH Başbakanı Sirac, Fransa'dan ülkenin doğusundaki varlığına ilişkin açıklama istedi

Google Haberlere Abone ol
Fransa'nın Libya'daki varlığı

TRABLUS (AA) - Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz Sirac'in, Fransa hükümetinden ülkenin doğusundaki varlığına ilişkin resmi açıklama talebinde bulunduğu bildirildi.

UMH Başbakanı Sirac, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Fransa'nın Trablus Büyükelçisi Antoine Sivan ile 27. Arap Birliği Zirvesi sırasında Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta görüştüğünü belirtti.

Sivan'a Fransa'nın Libya'nın doğusundaki varlığını protesto ettiklerini kaydeden Sirac, Fransa hükümetinden ülkenin doğusundaki varlığına ilişkin resmi bir açıklama yapmasını istediğini dile getirdi.

Sirac, Fransa'nın Libya'daki varlığının uluslararası normların ihlali ve devletin egemenliğine yönelik kabul edilemez bir müdahale olduğunu kaydetti.

Sirac, Sivan'ın UMH'yı tamamen destekledikleri konusunda Paris'in tutumunun açık olduğunu ve olayı açıklamak için resmi bir bilgilendirmenin yapılacağını ifade ettiğini aktardı.

Fransa'nın Trablus Büyükelçisi Antoine Sivan'ın, cumartesi günü 3 Fransız askerinin Libya'nın Bingazi kentinde ölümüyle ilgili olarak Ulusal Mutabakat Hükümeti (UHM) Başkanlık Konseyi'ne çağrıldığı bildirilmişti.

UMH Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Maitik, düzenlediği basın toplantısında, konseyin, Fransa'nın Libya'daki askeri varlığını kabul etmediğini belirtmişti.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Libya'da görev yapan 3 Fransız askerinin hayatını kaybettiğini duyurmuş ve "terörizme karşı her zaman zor görevler ifa eden askerlerin cesaret ve fedakarlığını takdirle karşıladığını" belirtmişti.

Cumhurbaşkanı François Hollande, Libya'da bu dönemde korkunç bir istikrarsızlığın yaşandığını, Fransız güçlerinin Libya'da zor istihbarat eylemleri gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Hollande'ın bu açıklamasının, Fransa'nın Libya'da özel askeri güçleri bulunduğuna ilişkin "ilk itiraf" olduğu belirtiliyor.

Yorumlar