Fransa'nın İsrail-Filistin barış konferansı girişimi

- Fransa Başbakanı Valls: "Filistin ve İsrail arasındaki barış süreci askıda kalamaz. Şimdi Fransa'nın önerisinden başka bir girişim yok. Arap dünyası ve uluslararası toplumun desteğini alıyoruz" "Güvenliğimiz ve istikrarımız Ortadoğu'daki ve Filistinliler ile İsrailliler arasındaki barışa bağlı." - Filistin Başbakanı Hamdallah: "İki devletli çözüm şansının kaçırılmaması, Filistin devletinin resmi olarak tanınması ve İsrail'in ihlalleri nedeniyle yargılanması konularında somut adımlar görmek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Fransa'nın İsrail-Filistin barış konferansı girişimi

RAMALLAH (AA) - Fransa Başbakanı Manuel Valls, kendi güvenlik ve istikrarlarının Ortadoğu'daki barışa bağlı olduğunu belirterek, Filistin ile İsrail arasındaki müzakere sürecinin askıda kalamayacağını ifade etti.

Paris'te uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi girişimiyle ilgili temaslarda bulunmak üzere iki gün önce bölgeye gelen Valls, Ramallah'taki Başbakanlıkta Filistinli mevkidaşı Rami el-Hamdallah ile görüştü.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Valls, "Şiddet ve adam öldürme olaylarını yakından takip ediyoruz. Filistin ile İsrail arasındaki barış süreci askıda kalamaz. Şimdi Fransa'nın önerisinden başka bir girişim yok. Arap dünyası ve uluslararası toplumun desteğini alıyoruz." dedi.

Fransa'nın girişiminin tarafların ikna edilmesini gerektirdiği için zaman aldığını ancak ülkesinin bu konuda çalışmaya, diplomatik enerjisini ortaya koymaya hazır olduğunu kaydeden Valls, "İsrailli heyetlerle 11 defa görüştük. Filistin tarafının da girişim konusunda desteğini aldık." ifadelerini kullandı.

Valls, şiddet olaylarının sorunun çözülmesi gerektiğini gösterdiğini, her geçen günün iki devletli çözümü engellediğini vurguladı.

Fransa Başbakanı Valls şöyle devam etti:

"Bazıları 'Neden Fransa girişimi?' diye soruyor. Barış için bölgede güven ve istikrarın şart olduğunu düşünüyoruz. Güvenliğimiz ve istikrarımız Ortadoğu'daki ve Filistinliler ile İsrailliler arasındaki barışa bağlı. 1967 sınırlarında, başkenti doğu Kudüs olan, sınırları çizilmiş, toprak değişimi yapılmış ve mültecilerin geri döneceği bir Filistin devletini öngören iki devletli çözümden feragat etmeyeceğiz. Fransa, kurumların oluşturulması, Filistin devletinin inşa edilmesi için Filistin'in yanında yer alıyor. Fransa'nın desteğine güvenebilirsiniz."

- "Yahudi yerleşimleri iki devletli çözüm için tehlike"

İsrail'in Yahudi yerleşim yeri politikasına ilişkin değerlendirmede bulunan Valls, bu konuda duruşlarının net olduğunu belirterek, "Bu yerleşimleri kınıyoruz ve iki devletli çözüm için tehlike olarak görüyoruz." dedi.

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah ise Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bir araya geldiği iddialarıyla ilgili olarak, "Netanyahu, bu açıklamalarla desteklediğimiz Fransa konferansı ve Fransa girişimini gündemden uzaklaştırmaya çalışıyor." diye konuştu.

Fransız mevkidaşından Filistin halkına uluslararası koruma sağlanmasını talep eden Hamdallah, şunları söyledi:

"İsrail daha fazla toprağa ve kaynağa el koyuyor. 7 binden fazla Filistinli İsrail hapishanelerinde tutuluyor. Bunların 400'ü çocuk. Gazze Şeridi'ndeki abluka sürüyor. İsrail, askerlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin öldürmesine, tacizine, yıkmasına ve zorla göç ettirmesine müsaade ediyor."

Fransa'nın barış konferansı girişimini öven Hamdallah, "İki devletli çözüm şansının kaçırılmaması, Filistin devletinin resmi olarak tanınması, Yahudi yerleşimcilerin ürettiği ürünlere boykot uygulanması ve İsrail'in ihlalleri nedeniyle yargılanması konularında somut adımlar görmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Valls, Paris'te uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesini öngören Fransa girişiminin kabul edilmesi için İsrailli yetkililerle görüşmek üzere 22 Mayıs'ta bölgeye gelmişti.

Fransa, Ortadoğu barış sürecini yeniden başlatmak amacıyla 30 Mayıs’ta Paris'te düzenlenmesi öngörülen uluslararası konferansın 3 Haziran'da gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Yorumlar