Fransa'da tesettür mayosu krizi

- Korsika İdare Mahkemesi, bazı plajlarda tesettür mayosuna getirilen yasağı onadı

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da tesettür mayosu krizi
PARİS (AA) - Fransa'nın Korsika Adası’ndaki idari mahkeme, Sisco kentinde bazı plajlarda belediye yönetimi tarafından tesettür mayosuna getirilen yasağı onadı.
Mahkeme, İnsan Hakları Derneği tarafından yasağın iptali için yapılan başvuruyu reddettiğini açıkladı.
Gerekçeli kararda, Korsika Adası’ndaki ‘’gerginliğe’’ atıfta bulunularak, ‘’Yerel yöneticilerin kamu düzenini sağlamak adına’’ bu yönde bir yasak kararı alabileceği bildirildi.
Danıştay, geçen ay Nice İdare Mahkemesinin yine tesettür mayosu yasağına onay veren kararını bozmuştu.
Korsika İdare Mahkemesinin yasağı onaylayan kararının ardından, şikayetçi tarafın Danıştay’a başvurması bekleniyor.
Sisco Belediye Başkanı Ange-Pierre Vivoni, ülkenin güneyindeki Cannes ve Villeneuve-Loubet'in sahillerinde tesettür mayosunun yasaklamasının ardından, aynı uygulamaya geçtiklerini açıklamıştı.
Yasağa gerekçe olarak adanın Bastia bölgesinde Müslüman bir grupla bölge sakinleri arasında yaşanan gerilim gösterilmişti.
Fransa'da tesettür mayosu tartışmaları geçen ay Marsilya'da özel bir yüzme havuzunu bir günlüğüne kiralayan bir kadın derneğinin, tesiste erkek öğretmenlerin de bulunacağını belirterek, bikini ile gelinmemesi konusunda üyelerine uyarıda bulunmasıyla başlamıştı.
Eylül ayında düzenlenmesi planlanan etkinlik, özel havuzun yönetimi ve Pennes-Mirabeau Belediyesi tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.
Marsilya'daki olayın ardından ülkenin güney kıyılarındaki Cannes ve Villeneuve-Loubet belediyeleri de sahillerinde tesettür mayosunu yasaklamıştı. Nice İdare Mahkemesi, yasak kararını onamış, ancak Danıştay 26 Ağustos’ta bu hükmü bozmuştu.


Yorumlar