Fransa'da rafineriden sonra nükleer santralde grev

- Ülkede, hükümetin yeni çalışma yasa tasarısına karşı başlatılan rafineri eylemi devam ederken, nükleer santrallere yönelik de eylem çağrısı yapıldı - Bu gece Aube kentindeki Nogent-sur-Seine nükleer santrali üretimi durduracak - Ülkedeki benzin kıtlığı nedeniyle stratejik petrol rezervleri kullanılmaya başlandı

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da rafineriden sonra nükleer santralde grev

PARİS (AA) - Fransa'da hükümetin parlamentodan geçirmeye çalıştığı yeni çalışma yasa tasarısına karşı protestolar kapsamında, nükleer santraller greve gidiyor.

Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT, kendisine bağlı enerji sendikalarına nükleer santrallerde iş bırakma çağrısında bulundu.

Çağrının ardından gece yarısından itibaren Aube kentindeki Nogent-sur-Seine nükleer reaktöründe üretimin duracağı açıklandı.

Öte yandan Fransız Petrol Endüstrisi (UFIP), hafta sonundan bu yana devam eden rafineri eylemleri nedeniyle ülkenin stratejik petrol rezervlerinin kullanılmaya başlandığını duyurdu.

UFIP Sözcüsü Catherine Enck, bir miktar petrol rezervinin hükümetin izniyle kullandığını belirtti. UFIP Başkanı Francis Duseux da rezervden 2 günlük petrol ihtiyacının karşılandığını kaydetti. Duseux, en kötü senaryoda 3 ay boyunca rezervden petrol kullanımına devam edilebileceğini söyledi.

Fransa'daki 12 bin benzinlikten 2 bin 400'ünde benzin kalmadı, ülkedeki 8 rafinerinin hepsinde grev var.

Sendikalar, hükümetin yeni tasarıyı çekmemesi halinde eylemin boyutunun artacağını vurgularken, hükümet geri adım atmayacağını ifade ediyor.

- Uzun kuyruklar ve kavgalar

Hafta başından bu yana Seine-et-Marne'de bulunan ve Paris'in de yer aldığı Ile de France bölgesine dağıtım yapan Grandpuits petrol rafinerisinin bloke edilmesiyle benzin kıtlığı Paris ve çevresinde de hissedilmeye başlamıştı.

Paris'te bazı benzinlikler önünde kuyruklar oluşurken, bazı benzinlikler de yakıt olmadığı için benzin pompalarının üzerine "Benzin yok" uyarısı astı.

Hafta sonundan itibaren kademeli olarak başlayan yol kapatma eylemleriyle göstericiler, rafinerilerden ve depolardan akaryakıt istasyonlarına nakil yapılmasını engelliyor. Rafineri eylemleri özellikle ülkenin kuzey ve iç kesiminde etkili olurken, diğer bölgelerden de eylemlerle destek gelmeye başladı. Eylemler sonucunda, Fransa'daki benzin istasyonlarının yüzde 20'si hizmet veremeyecek noktaya geldi.

Ülkede yoğun protestoların hedefi olan yeni çalışma yasa tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek. Yeni tasarı ayrıca, işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi veriyor.

Yorumlar