Fransa'da polisin izinsiz gösterileri

- Polisle hükümet arasındaki çalışma şartları krizi büyüyor - Polis Sendikası Genel Sekreteri Comte: - "Polis arasında, çalışma şartları, yargı ve güvenlik konularında ciddi bir kızgınlık var. Polise saldıranların yargı önüne çıkıp cezalarını çekmeleri lazım"

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da polisin izinsiz gösterileri

PARİS (AA) - Fransa'nın başkenti Paris'te, polisin sokaklara dökülerek izinsiz yaptığı gösteriler nedeniyle hükümet harekete geçirdi.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, polisin, Paris'in sembollerinden Champs-Elysees Meydanı'nı yaklaşık 400 polis aracıyla kapatarak çalışma şartlarını protesto etmesinin ardından acil olarak polis sendikalarını görüşmeye çağırdı.

İçişleri Bakanlığında yapılan görüşme öncesinde AA muhabirinin sorularını cevaplayan Force Ouvriere Polis Sendikası Genel Sekreteri Nicolas Comte, polis arasında öfkenin giderek yükseldiğini söyledi.

"Polis arasında, çalışma şartları, yargı ve güvenlik konularında ciddi bir kızgınlık var. Polise saldıranların yargı önüne çıkıp cezalarını çekmeleri lazım" ifadelerini kullanan Comte, hükümetin kendilerini iyi dinlemesi gerektiğini kaydetti.

Comte, bir önceki gün Champs-Elysees ve sonrasında Paris'in Evry banliyösünde düzenlenen eylemin tamamen doğal şekilde geliştiğini dile getirirken 2 meslektaşlarının molotofkokteylli saldırıya uğraması sonucu bu eylemlerin kendiliğinden ortaya çıktığının altını çizdi.

Polis arasında güvenlik açığı ve materyal eksikliğine dikkati çeken Comte, özellikle polise karşı işlenen suçlar konusunda yargıya önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Comte, görüşme talebinin İçişleri Bakanlığından geldiğine de işaret ederek hükümetin polis arasındaki durumun ciddiyetini anlayacağını umut ettiklerini sözlerine ekledi.

- Eylemler bakanlığı harekete geçirdi

Fransa'da 13 Kasım saldırıları sonrasında ilan edilen olağanüstü hal ile birlikte polisin hem yetkileri hem de sorumluluğu artmıştı. Art arada gelen terör eylemleri, asılsız ihbarlar ve terör suçlularına düzenlenen uzun süreli operasyonlar polis arasında ciddi bir motivasyon kaybına neden olmuş ve hükümete bir süredir sendikalar tarafından "Yorulduk" ve "Güvende değiliz" mesajı verilmeye başlanmıştı.

Özellikle son aylarda polislere yönelik doğrudan yapılan bıçaklı ve silahlı saldırılar, sendikaları harekete geçirmişti.

Önceki ay, polis bir çift evlerinde saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmiş geçen hafta ise Paris'te devriye gezen bir polis aracına molotofkokteyli atılması sonucu 1'i ağır 2 polisin yaralanmıştı.

Sendikalar son olayın bardağı taşırdığını açıklamış ve Champs-Elysees Meydanı'nı gece araçlarıyla kapatmıştı. Bu eylem ülke kamuoyunda adeta bir şok etkisi yaratmış ancak ilkinin etkisi geçmeden ertesi gecede 400 kadar polis sokağa dökülmüştü.

Emniyet Müdürlüğünün de hazırlıksız yakalandığı eylemlere karışanların haklarında soruşturma açılacağı da kaydedilmişti.

Polis sendikaları ise 26 Ekim için ülke çapında genel eylem çağrısı yapmış, İçişleri Bakanlığı, hükümet ile polis arasında giderek artan gerilime "dur" demek için polis sendikalarını acil toplantıya çağırmıştı.

Yorumlar