Fransa'da okullarda "acil durum bilekliği"

- Ülkenin güneyindeki Aix-en-Provence bölgesindeki ilkokullarda öğretmen ve personel acil durum bilekliği taşıyacak - Üzerinde bir alıcı bulunan bileklikle, terör saldırısının anında güvenlik güçlerine haber verilmesi planlanıyor

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da okullarda "acil durum bilekliği"

PARİS (AA) - Fransa'nın güneyinde öğretmenler ve okul personeli acil durum bilekliği taşıyacak.

Fransız basınında çıkan haberlerde, Aix-en-Provence bölgesindeki ilkokul öğretmenleri ve okul personelinin, olası bir terör saldırısında polise haber verebilmek için, bileklerinde ya da boyunlarında elektronik kelepçe benzeri bir cihaz taşıyacakları duyuruldu.

Aix-en-Provence bölgesi yetkilileri tarafından da doğrulanan uygulama için, 74 anaokul ve ilkokulda, 160 bin avro maliyetindeki 800 cihazın okullara dağıtıldığı kaydedildi.

Acil durum bilekliği, bir terör saldırısı anında, üzerindeki turuncu butona basıldığında, otomatik olarak okula en yakın polis merkezine acil durum çağrısı yolluyor, aynı zamanda okuldaki acil durum alarmını da devreye sokuyor.

Cihazların, önümüzdeki günlerde yapılacak 3 terör saldırısı tatbikatı sırasında deneneceği de ifade edildi.

Charlie Hebdo saldırısından bu yana Fransa'da terör en ciddi sorun olarak tartışılmaya başlanmıştı. Kasım 2015'te 130 kişinin öldüğü saldırıyla beraber terör seviyesi en üst düzeye çıkarılmış ve olağanüstü hal ilan edilmişti.

Kasım 2015'ten bu yana OHAL altındaki Fransa'da Nice'de 15 Temmuz Milli Bayramı'nda gerçekleştirilen saldırıyla ise daha ciddi önlem ve yaptırımların uygulanacağı konuşulmaya başlanmıştı.

DAEŞ'in üstlendiği saldırılardan sonra örgütün yayın organlarında Fransa'da yeni hedefin okullar ve öğrenciler olduğu duyurulmuştu.

Bu bilginin ortaya çıkmasının ardından okullarda, 2016-2017 eğitim-öğretim dönemiyle beraber bir takım yeni uygulamaların da yürürlüğe gireceği konuşulmaya başlanmıştı.

Velilerin, Eğitim Bakanlığından, "Okulların etrafını çelik duvarla kapatın", "Her okula bir devriye polis ekibi konuşlandırın" gibi isteklerde bulunduğu da Fransız basınındaki haberlere yansımıştı.


Yorumlar