Fransa'da havuz problemi

- Marsilya’da bir kadın derneğinin bir günlüğüne kiraladığı özel havuza, tesiste erkeklerin de bulunacağını belirterek bikini ile gelinmemesi uyarısı, Fransa’da günün tartışma konusu oldu - Sosyalist Parti Milletvekili Menucci: "Olay son dönemde artan Müslüman karşıtı polemiklerden bir yenisi"

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da havuz problemi

MARSİLYA (AA) - Fransa’nın Marsilya şehrinde bulunan özel bir havuzu bir günlüğüne kiralayan mahalle kadın derneğinin üyelerine, tesiste erkek öğretmenlerin de bulunacağını belirterek, bikini ile gelinmemesi uyarısında bulunması, tartışmalar neden oldu.

Marsilya’nın kuzey mahallesinde faaliyette bulunan Smile 13 isimli kadın derneğinin dün sosyal medyada paylaştığı ilanda, 10 Eylül tarihinde üyeleri için havuz günü düzenleyeceği ve tüm gün kiralanan havuzun sadece dernek üyelerine açık olacağı belirtildi. Derneğin ilanında, “Tesiste erkek yüzme öğretmenleri de olacak, bu durumu bildirerek bikini ile gelinmemesini tavsiye ediyoruz” şeklindeki uyarısına, aşırı sağ dernek ve kuruluşlardan tepki geldi. Tepkiler üzerine Marsilya belediyesi ve valiliğinden de açıklamalar peş peşe geldi. Marsilya milletvekili ve şehrin 11-12. mahalleleri Belediye Başkanı Valerie Boyer, uygulamanın kabul edilemeyeceğini, cumhuriyet değerlerine karşı çıkıldığını belirterek, “Bir şey dememek ve bir şey yapmamak suça ortak olmaktır” ifadeleriyle etkinliğin yasaklanmasını istedi.

- "Özel mülkiyette kıyafete müdahale edilemiz"

Fransız yasalarına göre özel mülkiyet içerisinde kıyafete müdahale edilemeyeceğini savunan dernek yönetimi ve insan hakları uzmanları ise havuzun tüm gün ve tamamen üyelere yönelik kapatıldığını ve derneğin kıyafet uygulaması yapma hakkı olduğunu savundu. Fransa’da kamuya açık alanlarda böyle bir uygulamaya karşı çıkılabileceği, bu etkinliğin ise sadece dernek üyelerine yönelik olduğu belirtilerek, yasaklama çağrılarına itiraz ediliyor.

- "Yasalara aykırı bir durum yok"

İktidardaki Sosyalist Parti Milletvekili Patrick Menucci, Fransa yasalarında havuza mayoyla girmenin yasak olmadığını, havuzun bulunduğu tesisin dernek tarafından tamamen kiralandığını ve yasalara aykırı bir durumun olmadığını savunarak, olayın son dönemde artan “Müslüman karşıtı polemiklerden bir yenisi” olduğunu kaydetti.

Tesisin yer aldığı bölgenin Belediye Başkanı Michel Amiel, gün içerisinde yaptığı açıklamada, “uygulamanın kamu düzenini tehdit ettiğini” öne sürerek, valilikten etkinliğin iptal edilmesini istedi.

Yorumlar