Fransa’da grev ve protestolar

- Ülkenin en büyük işçi sendikaları konfederasyonlarından CGT, İşverenler Örgütü MEDEF’in başkanına dava açacak

Google Haberlere Abone ol
Fransa’da grev ve protestolar

PARİS (AA) - Fransa’nın en büyük işçi sendikaları konfederasyonlarından CGT’nin Genel Sekreteri Philippe Martinez, İşverenler Örgütü MEDEF’in Başkanı Pierre Gattaz aleyhine dava açacağını duyurdu.

Yazılı açıklama yapan Martinez, Gattaz’ın, "Gösteri yapan azınlıktaki işçiler biraz serseri ve biraz terörist gibi davranıyor, onların şantajına boyun eğmemeli." şeklinde açıklama yaptığını hatırlattı.

MEDEF Başkanı aleyhine "iftira ve karalama" suçundan dava açacağını bildiren Martinez, "Gattaz, zaten şiddete hedef olan CGT’in daha fazla baskıya ve saldırıya hedef olması için çağrı yapıyor." ifadesini kullandı.

MEDEF Başkanı Gattaz’ın açıklaması, diğer işçi sendikaları konfederasyonları ile solcu ve sağcı siyasetçilerin de tepkisine yol açmıştı.

Başbakan Manuel Valls, Gattaz’ın açıklamasını "kabul edilemez" olarak nitelerken, Çalışma Bakanı Myriam El Khomri "aşırı ve ölçüsüz bir açıklama" ifadeleriyle tepkisini göstermişti.

Mart sonundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği, Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç noktasına getirdi. Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor. Tasarı 8 Haziran'da Senato'ya gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.

Yorumlar