Fransa'da grev ve protestolar

- EURO 2016'ya saatler kala grev ve protestolar hız kesmedi - Paris'teki temizlik işçileri grevlerini 14 Haziran'a kadar uzatma kararı aldı

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da grev ve protestolar

PARİS (AA) - Fransa, ev sahipliğini yapacağı Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016), çalışma yasa tasarısına yönelik grev ve protestoların gölgesinde giriyor.

Turnuvanın başlamasına saatler kala, ülkeyi etkisi altına alan grev ve protestolar hız kesmiyor.
Başkent Paris'teki temizlik işçileri grevlerini 14 Haziran'a kadar uzatma kararı aldı.
Temizlik işçilerinin grevi yüzünden başkentin bir çok mahallesinde son dört gündür çöp toplanmıyor. Çöp yığınlarının şimdiden sokaklarda biriktiği gözleniyor.
Paris'te çöp imha merkezi işçilerinin grevi nedeniyle de başkentin çöpleri bir haftadır imha edilemiyor. Polisin, Avrupa'nın en büyük atık imha merkezinin önüne konan bariyerleri dün kaldırması rağmen işçilerin çalışmaması yüzünden çöplerin imhası gerçekleştirilemiyor.

- Air France pilotları

Ulusal hava yolu şirketi Air Fransa pilotlarının üye olduğu sendikadan yapılan açıklamada, cumartesi günü başlayacak grevden geri adım atılmayacağı bildirildi. Açıklamada, grev yüzünden uçuşlarda yüzde 30'a varan iptaller yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.

Grevin günde 30 milyon avro zarara yol açması beklenirken, turnuvayı izlemek için Fransa'ya gelmeyi planlayanların da olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor.

Sendika ve hükümet arasında müzakereler sürüyor. UEFA, Air France yetkililerinden en azından hakemlerin görevli oldukları maçlara katılımlarının sağlanabilmesi için güvence istedi. Pilotların grevi, 14 Haziran Salı gününe kadar sürecek.

- Demiryolu çalışanlarının grevi

Ülkenin ulusal Demir Yolu Şirketi (SNCF) çalışanlarının grevi de hem yurt içi hem de yurt dışı seferlerini önemli ölçüde aksatıyor. SNCF'nin 26 Mayıs’tan bu yana süren grevinin maliyetinin 300 milyon avroyu bulduğu tahmin ediliyor.
Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, BFM'ye dün yaptığı açıklamada, EURO 2016 öncesi demiryolu işçilerinin başlattığı ve pilotların başlatacağı grevleri ''sorumsuzluk'' olarak nitelemişti.
Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.
Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını belirtiyor.

Yorumlar