Fransa'da grev ve protesto dalgası

- Fransa'da, yeni çalışma yasa tasarısını protesto etmek için yapılan rafineri eylemleri devam ediyor - Sendikaların bloke ettiği 15 petrol deposundan 14'ü açılırken ülkede hala benzin sıkıntısı yaşanıyor - Fransız kamuoyu, benzin kıtlığının yanı sıra internet kullanıcılarınca kaydedilen polis şiddeti görüntülerini tartışıyor - Yapılan bir araştırmaya göre, halkın yüzde 60'ı Başbakan Valls'in geri adım atacağını düşünüyor

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da grev ve protesto dalgası

PARİS (AA) - Fransa'da, yeni çalışma yasa tasarısını protestolar kapsamında bloke edilen petrol depolarının biri hariç hepsi ulaşıma açıldı.

Fransa Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamada, sendikalarca ulaşımın engellendiği 15 petrol deposundan 14'ünün ulaşıma açıldığı, yalnızca birinde grevin devam ettiği belirtildi.

Grevin devam ettiği tek deponun, ülkenin Loire-Atlantique bölgesinde yer alan Donges petrol deposu olduğu aktarılırken Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT, bölgede tasarı geri çekilene kadar ucu açık grev yapacaklarını duyurdu.

Rafinerilerde devam eden grevler nedeniyle ülkede hala benzin sıkıntısı yaşansa da ülke kamuoyunda, Fransız polisinin protestoculara uyguladığı şiddetin görüntüleri tartışılmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen protestolarda çekilen birçok videoda Fransız polisinin göstericilere hatta yoldan geçenlere bile orantısız güç kullandığı ve yerlerde sürüklediği görülüyor.

Dün sosyal paylaşım sitelerinde yer alan ve Toulouse'da çekilen bir videoda, polis, protestolar esnasında genç bir kızı saçından tutarak metrelerce sürüklüyor.

Yine Toulouse'de 26 Mayıs'ta düzenlenen yürüyüşte çekilen videoda ise polis, yoldan geçen bir kadının önce boğazını sıkıyor, ardından yere düşürüyor.

Bir yönetmen tarafından Paris'te çekilmiş bir diğer görüntü de ise polis, üst gövdeye hedef alınması yasak plastik mermi silahı flashball isimli tabancısıyla doğrudan yönetmeni hedef alıyor ve video çekmesini engelliyor.

Fransız basını ise hem bu videoları ekranlarına taşımamakla hem de polis şiddetine dair haberlere ilgi göstermemekle suçlanıyor.

İnternete düşen polis şiddeti videolarının bir kısmı ise güvenlik güçlerine zarar verdiği gerekçesiyle polis tarafından yayından kaldırıldı.

Ülkede tüm bunlar yaşanırken bazı gazete ve dergiler ya olaylara hiç yer vermiyor ya da protestoları, sadece polise uygulanan şiddet kısmıyla görmeye devam ediyor.

Sendikalar ve hükümet, adeta bilek güreşi yaparken polis de düzenlenen her eylemde şiddetin dozunu giderek arttırıyor.

Yeni tasarının en büyük savunucularından Başbakan Manuel Valls, yasada belki ufak değişikliklerin yapılabileceğini ancak çok tartışılan ve işverenleri, gerektiği durumlarda işçi haklarını koruyan kanunlardan muaf tutacak 2. maddeye dokunmayacaklarını söylemişti.

Valls'in sendikalarla yaşadığı bu polemik kamuoyunda da geniş yankı buluyor. Odoxa araştırma şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre, 10 Fransız'dan 6'sı Valls'in çalışma yasa tasarısı baskısı karşısında daha fazla dayanamayacağı görüşünde.

Fransızların yüzde 60'ı, Valls'in yasayı geri çekeceğini ya da sendikaların istediği değişiklikleri yapacağını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 72'si ise yasayı geri çekmesi durumunda Valls'in istifa etmesi gerektiğini kaydediyor.

Tasarı, 10 Haziran'da Senato'ya gelecek. Sendikaların amacı, grevleri o tarihe kadar uzatıp hükümete baskı yaparak geri adım attırmak.

Fransız basınında yer alan çeşitli görüşlerde, haziranda başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde hükümetin daha fazla kaosu göze alamayacağı dolayısıyla yasayı ya geri çekeceği yada 2. maddede değişikliğe gideceği öngörülüyor.

Uzmanlar, terör tehdidi nedeniyle olağanüstü hal uygulamasını Temmuz sonuna kadar uzatan Fransa'nın bir de üzerine bu ciddi grevlerle baş edemeyeceği, sosyalist hükümetin geri adım atacağı tahmininde bulunuyor.

Yorumlar