Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri

- Sosyalistlerin cumhurbaşkanı adayının belirleneceği yarış öncesinde 7 aday adayı vaadlerini anlattı

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri

PARİS (AA) - Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için Sosyalistlerin 22-29 Ocak'ta yapacağı aday belirleme yarışı kızışmaya başladı.

Nisan ve mayısta 2 turlu yapılacak seçimler öncesinde, sosyalistler arasından yapılacak aday belirleme yarışında sona geliniyor.

Sol kanattan 7 aday adayı, aday belirleme için 22-29 Ocak'ta yapılacak 2 turlu seçim öncesinde, TF1 televizyonunda seçim programlarını ve vaadlerini açıkladı.

Yaklaşık 4 milyon kişinin izlediği yayında, eski Başbakan Manuel Valls, sosyalist parti eski sözcüsü Benoit Hamon, eski Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg, eski Eğitim Bakanı Vincent Peillon, eski Meclis Eş Başkanı François de Rugy ve eski İskan Bakanı Sylvia Pinel ve Jean-Luc Bennahmias vaadlerini anlattı.

Ancak, siyasi analistler, sosyalistler arasında yapılacak seçimlerde yer almayan, buna karşın kendi siyasi hareketini kuran eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron'un, sol kanadın favori adayı olduğu görüşünde.

Sosyalistlerin 7 adayı arasında favori gösterilen Manuel Valls, dünkü konuşmasında, ülkede ciddi protestolara neden olan çalışma yasasını savundu ve cumhurbaşkanı olması halinde de terör suçuna karışmış çifte vatandaşların Fransız vatandaşlıklarının iptal edilmesi konusunda yeşil ışık yaktı.

Hamon ise, Valls'in bu 2 vaadine tepki göstererek, çalışma yasasının sendikal haklarda gerileme anlamına geldiğini ve vatandaşlıktan çıkarılmanın da Fransa'da yaşayan birçok çifte vatandaşı mağdur edebileceğini dile getirdi.

Eski Ekonomi Bakanı Montebourg ise, François Hollande'ın 5 yıllık cumhurbaşkanlığı dönemini savunmanın zor olduğunu ifade etti.

Dünkü canlı yayın sonrasında yapılan seyirci anketinde izleyicilerin yüzde 29u, Montebourg'u en ikna edici aday olarak bulurken Valls yüzde 26 ile ikinci sırada yer aldı. Hamon ise yüzde 20 ile en ikna edici üçüncü aday oldu.

Fransız basını, sosyalist parti hükümetinde ekonomi bakanıyken istifa ederek partiden ayrılan Macron'un, sol kanat içerisinde sosyalistlerin karşısında güçlü bir aday olduğunu yazdı.

Direct Matin gazetesi, Macron için "Solun oyununu bozan" yakıştırması yaparken, önceden Fransa'da sol denilince akla sadece Sosyalistlerin geldiği bugün ise Macron gibi kendi hareketini kurmuş genç bir adayın da bir partiye "adeta kafa tutabilecek" konuma gelebileceğini yazdı.

İş dünyasına yakınlığıyla bilinen 39 yaşındaki Macron, liberal duruşu ve ekonomi alanında vaadleriyle ön plana çıkıyor.

Her ne kadar cumhurbaşkanlığı yarışının sağcı François Fillon ile aşırı sağcı Marine Le Pen arasında geçmesi beklensede, uzmanlar, Macron'un da bu yarışta sol adına yarışabileceği görüşünü paylaşıyor.

Yorumlar