Fransa'da, 16 nükleer santralde greve gidiliyor

- Fransa'da yeni çalışma yasa tasarısı protestoları kapsamında enerji sektöründeki sendikalar, 19 nükleer santralden en az 16'sında grev yapacak

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da, 16 nükleer santralde greve gidiliyor

PARİS (AA) - Fransa'da, yeni çalışma yasa tasarısını protesto kapsamında rafineri grevi devam ederken şimdi de ülkedeki nükleer santrallerde greve gidiliyor.

Ülkenin en büyük işçi konfederasyonu CGT'nin enerji sektöründeki kolu CGT-Enerji tarafından yapılan açıklamada, Fransa'daki 19 nükleer santralden en az 16'sında bu gece itibarıyla grev başlatacakları duyuruldu. Dünden itibaren kısmen başlayan grev nedeniyle ülkenin Loire-Atlantique bölgesindeki bazı şehirlerde elektrik kesintisi yaşandı.

Eylemlerin, santrallerde voltajı düşürerek ya da akımı tamamen keserek yapılacağı kaydedildi.

Hafta sonundan itibaren başlayan rafineri eylemlerinde ise rafinerilerden ve depolardan akaryakıt istasyonlarına nakil yapılması engelleniyor.

Fransa'nın kuzey ve iç kesiminde başlayan eylemler, ülkede genelinde ciddi şekilde hissedilir noktaya geldi. Eylemler sonucu Fransa'daki benzin istasyonlarının yüzde 20'si hizmet veremeyecek durumda.

Ülkede bulunan 8 rafineri de eylemlerden etkilenirken 12 bin benzin istasyonun 4 bin 26'sında akaryakıt kıtlığı yaşanıyor.

Özellikle büyük şehirlerde akaryakıt istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşuyor, sürücüler arasında zaman zaman gerginlikler yaşanıyor.

Ülkede yoğun protestolara yol açan yeni çalışma yasa tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Yorumlar