Fransa ve Almanya dışişleri bakanları Mali'de

- Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault ve Alman mevkidaşı Steinmeier, Malili yetkililere terörle mücadele konusunda desteklerini iletecek

Google Haberlere Abone ol
Fransa ve Almanya dışişleri bakanları Mali'de

BAMAKO (AA) - Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault ve Alman mevkidaşı Frank Walter Steinmeier, Malili yetkililerle terörle mücadeleyi konuşacak.

İki ülkenin istihbarat yetkilileri, dün geç saatte başkent Bamako'ya ulaşan Ayrault ve Steinmeier'in, terörle mücadele konusunda Malili yetkililere desteklerini yinelemek amacıyla ülkede temaslarda bulunacağını bildirdi.

Bakanların, El Kaide ile Boko Haram terör örgütlerinin saldırılarına maruz kalan Batı Afrika bölgesinde bulunan Mali'de, Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita ile görüşeceğini belirten yetkililer, Ayrault ve Steinmeier'in, güvenlik krizi ve istikrarsızlığın yaşandığı ülkenin kuzeyini de ziyaret edeceklerini kaydetti.

- Nijer'e de geçecekler

Yetkililer, bakanların, devlet başkanlığı seçimlerinden sonra siyasi gerilimlerin yaşandığı Nijer'de de temaslarda bulunacaklarını söyledi. Bakanların yarın Nijer Devlet Başkanı Issufu Mahamadu ile görüşmesi öngörülüyor.

Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplar ile hükümet arasında haziranda imzalanan barış anlaşmasına rağmen ülke, şiddet olaylarına sahne oluyor.

Nijer'de de 21 Şubat'taki devlet başkanı seçiminin ilk turunda resmi olmayan sonuçlara göre Issufu yüzde 48,4, muhalefetteki Nijer Demokratik Hareketi Partisi'nden eski Meclis Başkanı Hama Amadu ise yüzde 17,7 oy almıştı. Muhalefetten 17 partiyi birleştiren 2016 Değişim Koalisyonu (COPA), devlet başkanı seçiminin ilk turunda adayların aldığı oyların resmi olarak açıklanmamasını gerekçe göstererek seçimlerin ikinci turuna katılmayacağını duyurmuş, meclisteki diğer muhalefet partilerinin üyelerini de parlamentodan çekilmeye çağırmıştı.

Adaylardan hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığı için 20 Mart'ta seçimin ikinci turu yapılmış ve Issufu yüzde 92,51 oy alarak yeniden iktidara gelmişti.

Siyasi gerilimin yanı sıra ülke güvenlik kriziyle de mücadele ediyor. Bakanlar Kurulu geçen hafta, Boko Haram'ın saldırı düzenlediği ülkenin güneydoğusundaki Diffa bölgesinde güvenlik durumunun kaygılandırıcı olmasından dolayı olağanüstü halin 3 ay daha uzatıldığını duyurmuştu.

- Teröre hedef olan Batı Afrika ülkeleri -

Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili, Burkina Faso ve Mali yakın zamanda terör saldırılarına sahne oldu.

Fildişi Sahili'nde Abidjan'a 40 kilometre mesafedeki Gran Basam tatil köyünde 3 otele 13 Mart'ta saldırı düzenlenmişti. İslami Mağrip El Kaidesi'nin (AQMI) üstlendiği saldırıda, 19 kişi yaşamını yitirmişti.

Örgütün, Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da ocak ayında Le Splendid Otel'e düzenlediği terör saldırısında ise 30 kişi ölmüştü. Mali'de El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü ile Macina Kurtuluş Cephesi'nin üstlendiği, 20 Kasım'da başkent Bamako'daki Radisson Otel'e düzenlenen saldırıda 170 kişi rehin alınmıştı. Uluslararası güçlerin desteğiyle son bulan rehine olayında 20 kişi hayatını kaybetmişti.

Yorumlar