Fransa havuz problemini çözemedi

- Marsilya’da Müslümanlara ait kadın derneğinin, özel bir yüzme havuzunu kiralayıp üyelerine bikini ile gelmemeleri konusunda uyarıda bulunması sonrasında alevlenen tartışmalar ırkçı tehditlere dönüştü - Tesis yönetimi ve belediye ortak açıklama yaparak etkinliğin yasaklandığını duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Fransa havuz problemini çözemedi
MARSİLYA (AA) - Fransa’nın Marsilya kentinde bulunan özel bir yüzme havuzunu bir günlüğüne kiralayan mahalle kadın derneğinin, tesiste erkek öğretmenlerin de bulunacağını belirterek, bikini ile gelinmemesi konusunda üyelerine uyarıda bulunması sonrasında çıkan tartışmalar, etkinliğin yasaklanmasıyla sonuçlandı.

Konuyla ilgili ortak bir bildiri yayınlayan özel havuzun yönetimi ve Pennes-Mirabeau Belediyesi, sosyal medyada ve ulusal basında çıkan tartışmalar ışığında, güvenliği sağlamak amacıyla 10 Eylül'de planlanan etkinliğin iptal edildiğini duyurdu.

Pennes-Mirabeau Belediye Başkanı Michel Amiel, etkinlikle ilgili tartışmalar sırasında Müslümanlara karşı ırkçı, İslamofobik ve yabancı düşmanı mesajların yayınlandığını, saldırı tehditlerinde bulunulduğunu açıklayarak, ortalığı yatıştırmak amacıyla böyle bir karara varıldığını açıkladı.

Etkinliği düzenleyen Smile 13 isimli dernek yöneticileri, günlerdir tehditler aldıklarını, dernek yöneticileri ve üyelerine yönelik sözlü ve fiziki saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını açıklayarak, bir dernek yöneticisinin adına postalanan zarftan kurşun ve ırkçı tehditler çıktığını açıkladı.

Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCİF) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kiralanan havuzun özel mülkiyet olduğunu, uygulamada kanun ve kurallara herhangi bir aykırılığın olmadığı, Fransız yasalarında havuza nasıl girileceğine dair herhangi bir kuralın da bulunmadığı vurgulanarak, tartışmaları ve yasağı eleştirdi.

Marsilya’nın kuzey mahallesinde faaliyette bulunan Smile 13 isimli kadın derneği, geçen hafta sosyal medyada paylaştığı ilanda, 10 Eylül'de üyeleri için havuz günü düzenlendiğini ve tüm gün kiralanan havuzun sadece dernek üyelerine açık olacağını duyurmuştu. Derneğin ilanında, "Tesiste erkek yüzme öğretmenleri de olacak. Bu durumu bildirerek bikini ile gelinmemesini tavsiye ediyoruz." şeklindeki uyarısına, aşırı sağ dernek ve kuruluşlar tepki göstermişti.

Tartışmalara iktidardaki Sosyalist Parti'nin milletvekili Patrick Menucci de katılarak, Fransa yasalarında havuza mayoyla girmenin yasak olmadığını, havuzun bulunduğu tesisin dernek tarafından tamamen kiralandığını ve yasalara aykırı bir durum görmediğini savunarak, olayın son dönemde artan “Müslüman karşıtı polemiklerden bir yenisi” olduğunu kaydetmişti.

Yorumlar