Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault:

- "(Burkini tartışmaları) Bu yöndeki tartışmalara müsaade ettiğimiz zaman imajımıza zarar veriyoruz" - “Türkiye DAEŞ’e karşı askeri harekata başladı ve bu olumlu bir şey. Türkiye terör saldırılarına uğrayan bir ülke, Fransa’dan daha fazla, aynı zamanda sınırlarının bütünlüğünü sağlamakla da haklı”

Google Haberlere Abone ol
Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault:

PARİS (AA) - Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Fransa’da son zamanlarda gündemde olan burkini (tesettür mayosu) tartışmalarının Fransa’nın imajına zarar verdiğini kaydetti.

Ayrault, Paris’te devam eden büyükelçiler konferansı sırasında France24 kanalının yayınına katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Burkini tartışmaları ile ilgili soru üzerine Ayrault, “Bu yöndeki tartışmalara müsaade ettiğimiz zaman, imajımıza zarar veriyoruz. Bir hukuk devletine sahibiz. Danıştay çok açık bir karar verdi. Bu karar tartışmaları biraz yatıştırdı.” ifadelerini kullandı.

Ayrault, bir dışişleri bakanı olarak endişe içerisinde olduğunu belirterek, Fransa’nın özgürlükler ve taşıdığı değerlerle bilindiğini, ötekileştirici ve yasaklayıcı tavırlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Fransa’nın, problemlerini görmezden geldiği veya reddettiği zaman hiç bir sorunu çözemediğini dile getiren Ayrault, buna en iyi örneğin entegrasyona dair sorunlar olduğunu kaydetti.

- "Bu anlaşmanın devam etmesi zorunludur"

Ayrault, Suriye’deki gelişmeler ve mülteciler sorunuyla ilgili bir soruya, “Meselenin kaynağına bakmak lazım, sorunun nedeni üzerine gitmek lazım.” şeklinde cevap verdi.

Fransa’nın barış görüşmelerinin yeniden başlaması için girişim başlatacağını ifade eden Ayrault, DAEŞ ve terörizm olduğu müddetçe mültecilerin olacağını ve Avrupa ülkelerinin üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini bildirdi.

Ayrault ayrıca, mülteci krizi hakkında Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan anlaşmanın devam etmesi gerektiğini, anlaşmanın sorunları çözmeye yaradığını söyleyerek, “Geçen hafta Yunan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştüm ve Çipras da bu anlaşmayı destekliyor. Türkiye ile de konuşmak gerekiyor. Bu anlaşmanın devam etmesi zorunludur” şeklinde konuştu.

Bakan Ayrault, Türkiye’nin Suriye’de DAEŞ’e yönelik askeri harekatına dair bir soru üzerine, “Türkiye DAEŞ’e karşı askeri harekata başladı ve bu olumlu bir şey. Türkiye terör saldırılarına uğrayan bir ülke, Fransa’dan daha fazla, aynı zamanda sınırlarının bütünlüğünü sağlamakla da haklı.” dedi.

Yorumlar