Fransa Danıştayından Nice Camisi kararı

- 2002 yılından beri verilen hukuk mücadelesi sonunda Fransız Danıştayından Nice Camisine onay çıktı - Danıştay kararına uymayacağını ilan eden Belediye Başkanı Estrosi'ye Valilik açılış kararını uygulaması için 24 saat mühlet verdi

Google Haberlere Abone ol
Fransa Danıştayından Nice Camisi kararı

NİCE (AA) - 2002 yılında inşaat izni tartışmaları ile başlayan ve Müslümanlarla Belediye Başkanı Christian Estrosi'yi karşı karşıya getiren Nice En-Nour Camisinin açılışı için son noktayı Fransız Danıştayı koydu.

Dün Fransız Danıştayının caminin açılması yönünde verdiği karardan sonra bugün de Nice'nin bağlı olduğu Alpes-Maritimes Valiliği, caminin açılması için Nice Belediyesine 24 saat mühlet verdi.

Projesi 2005 yılında çizilen ve inşaat izni sürecinde büyük tartışmaların yaşandığı Nice En-Nour Camisine ibadete açılmasına izin verilirken, Fransız Danıştayı Belediye Başkanı Estrosi'nin itirazını reddederek, "İbadet yerlerinin açılmasını reddetmek, din özgürlüğüne karşı ağır ve hukuk dışı bir davranış" olduğu hükmüne varmıştı.

Fransız Danıştayı Nice Belediyesine, "Cami açılma izninin beş gün içerisinde imzalanması aksi taktirde geçen her gün için 500 avro ceza kesileceğini" bildirmişti.

Aynı gün bir bildiri ile karara uymayacağını açıklayan Estrosi'ye, Alpes-Maritimes Valisi Adolphe Colrat Danıştayın kararını hatırlatarak, "Binanın ibadet yeri olarak açılması için Cuma gününden geçerli olmak üzere 24 saat mühlet verildiğini" bildiren bir mektup gönderdi.

Bu gelişmelerden sonra 800 kişinin ibadet edebileceği caminin ibadete açılması önünde bir engel kalmadı. Nice ve çevresinde yaşayan Müslümanlar, caminin ramazan ayında ibadete açılması için büyük çaba gösterdiklerini açıklamışlardı.

- 14 yıllık mücadele

2002 yılında şu an Suudi Arabistan Din İşleri Bakanı görevini sürdüren Salih Bin Abdülaziz El Şeyh tarafından satın alınan arsa üzerine Nice En-Nour Camii Derneği tarafından inşa edilen cami, yıllardır süren tartışmaları beraberinde getirdi.

2012 yılında Belediye Başkanı Christian Estrosi, "Ben Belediye Başkanı olduğum sürece bu cami açılmayacak, bunu sağlamak için her türlü yetkimi sonuna kadar kullanacağım" çıkışıyla inşaat iznine karşı çıktı.

2013'te Belediye Meclisi kararıyla binanın çocuk yuvası olarak kullanılması kararlaştırıldı.

Verilen hukuk mücadelesi sonrası 2015'te binanın ibadet yeri olarak kullanılması izni alındı. Estrosi, "Binayı satın alan kişinin Suudi Arabistanlı olduğu" gerekçesiyle hükümete yasak çağrısı yaptı.

Bu yılın başlarında "Herkese açık olması ve Suudi Arabistanlı sahibi ile bağlarının kesilmesi" şartıyla Valilik tarafından cami izni verildi.

Estrosi, bu karara da karşı çıkarak hükümet hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haziran başında Estrosi'nin cami alanında yeni bir proje oluşturma duyurusuyla yeniden şiddetlenen tartışmalara İdare Mahkemesi devreye girerek müdahale etti ve caminin ibadete açılması yönünde karar verdi.

Estrosi karara itiraz ederek Danıştaya müracaat etti.

Yorumlar