Fırıncılardan "düzenli denetlenme" talebi

- Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Kolivar: - "Belediyeler, zabıtalar veya tarım ilçe müdürlükleri fırınları 15 günde bir denetlemeli. Zamanında yapılmayan hijyen denetimi fırınlarda rehavete neden oluyor ve istenilmeyen görüntüler ortaya çıkıyor"

Google Haberlere Abone ol
Fırıncılardan "düzenli denetlenme" talebi

İSTANBUL (AA) - Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, özellikle ramazan ayında ortaya çıkan olumsuz fırın görüntülerinin sebebinin denetim eksikliği olduğunu savunarak, fırınlarda 15 günde bir hijyen denetimi yapılması gerektiğini vurguladı.

Kolivar, yaptığı yazılı açıklamada, belediyelerin, zabıtaların veya tarım ilçe müdürlüklerinin fırınları 15 günde bir denetlemesi gerektiğinin altını çizdi.

Her yıl ramazan ayı geldiğinde bazılarının yanlarına kameraları da alarak hijyenik olmadığını düşündükleri fırınlara baskın yaptıklarını bildiren Kolivar, bu görüntülerin kamuoyuna yayınlatıldığını, böylece halkın fırınlardan soğumasına neden olunduğunu savundu.

"Eğer o fırın pis ise sebebi yetersiz denetimdir" diyen Kolivar, "Bu konuda daha önce defalarca uyarı yaptık. Bu işletmelerin pis olmasının asıl sebebi görevlerini yerine getirmeyen gerekli denetim mekanizmalarıdır, ikazlarını yapmayan belediye ve ilçe tarım müdürlükleridir. Zamanında yapılmayan denetim fırıncılarda rehavete neden oluyor ve istenilmeyen görüntüler ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Denetim mekanizmalarının az çalışması durumunda işletmecilerin aynı ölçüde sorumsuz olacağını aktaran Kolivar, "Her 15 günde bir başta hijyen kuralları olmak üzere kurallara uygun üretim yapılıp yapılmadığı denetlenmeli. Böylece fırınlar ve gıda üreten işletmeler hijyen konusunda daha dikkatli olur, tertemiz üretim ve satış yapar" değerlendirmesinde bulundu.

Kolivar, İstanbul genelinde faaliyet gösteren fırın sayısının 3 bini aştığını ve bunların bine yakınının ruhsatsız olduğunu belirterek, bu durumun da hijyenik olmayan ortamların oluşmasına neden olduğunu bildirdi.

- "Pide fiyatları ilçelere göre değişmeli"

Kolivar, ramazan pidesinin fiyatının değil standartlarının konuşulması gerektiğini kaydederek, ancak her yıl fiyatların konuşulduğunu aktardı.

Fırınlarla alakalı her kuruluşun ayrı bir fiyat açıkladığını bildiren Kolivar, şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin açıklamasına göre İstanbul'da bu sene 350 gram pide 1 lira 80 kuruş, 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira. Tamam da susamsız, çörek otsuz pide mi olur. Ayrıca gerçekten ramazan pidesinden bahsediyorsak, kalınca sahurda da yenebilecekse bu pide en az 400 gram olmalı. Bir de şu durum var: Mesela bu pide fiyatı koskoca bir şehirde nasıl standart olur. Esenyurt'ta, Arnavutköy'de, Sancaktepe'de veya Tuzla'da bulunan bir fırın ile Beşiktaş'taki fırın aynı kirayı mı ödüyor? Bunlar neden hiç düşünülmüyor."

Kolivar, pide fiyatlarının ilçelere göre değişmesi gerektiğini belirterek, ilçelere göre kiraların 5-6 kat farklı olabildiğini aktardı.

Yorumlar