Fırat Kalkanı Harekatı'nın "umut olduğu" Suriyeliler

- Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Cerablus'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılmasının ardından bulundukları bölge tespit edilen Suriyelilere, temel gıda maddeleri ve temizlik malzemelerinden oluşan insani yardımlar dağıtıldı

Google Haberlere Abone ol
Fırat Kalkanı Harekatı'nın "umut olduğu" Suriyeliler

CERABLUS (AA) - HALİT SÜLEYMAN - Suriye'de rejim güçlerinin, Halep'in güneyindeki Sifeyre ilçesine bağlı Um Amude köyünde 2012'de gerçekleştirdiği katliamdan kaçan ve yaşadıkları bölge, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Cerablus'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılmasının ardından tespit edilen Suriyelilere yardım eli uzatıldı.

Beşşar Esed güçlerinin gerçekleştirdiği şiddetli saldırılar nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kalan ve yerleri İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından tespit edilen 135 aile, Halep'in kuzeyindeki Sacur Çayı yakınlarında kerpiçten yaptıkları evlerde yaşıyor, besledikleri koyunların sütünden elde ettikleri kazançla da hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Fırat Kalkanı operasyonuna kadar hiçbir taraftan yardım almaksızın yaşayan toplamda 200 kişiye ulaşan Suriyeliler, geçimlerini ayrıca Sacur Çayı'nda tuttukları balıkları satarak, Cerablus'a geçip günübirlik çalışarak sağlıyor.

Elektriğin de bulunmadığı bölgedeki Suriyelilerin büyük bir kısmı, hala kaçtıkları sırada getirdikleri elbiseleri giyiyor.

- "4 yıldan bu yana ilk defa bir yardım kuruluşu bizi buldu"

AA muhabirine konuşan Suriyeliler, rejim güçlerinin Um Amude köyünde 2012 yılında tam anlamıyla katliam yaptığını hatırlatarak, mallarına da el konulduğunu söyledi.

"Esed güçleri 100 milyon Suriye lirası değerinde (yaklaşık 580 bin Türk lirası) malımızı aldı. Rejim çoğumuzu öldürmekle kalmadı, bizi dilenci de yaptı." diyen Ebu İbrahim, katliamın ardından Sacur Çayı'nın kuzeyine kaçtıklarını anlattı.

Um Amude katliamında 47 yakınını kaybeden Ebu Derviş isimli Suriyeli ise o günü büyük bir acıyla hatırlıyor.

Esed'e bağlı birliklerin köyde tam anlamıyla katliam yaptığını aktaran Ebu Derviş, "Rejim Um Amude'ye girdiği zaman ne küçük tanıdı ne de büyük, 8 aylık bebekten 80 yaşındaki yaşlıya kadar 47 kişiyi yaktı." diye konuştu.

Ebu Derviş, Cerablus sınırına 4 yıl önce geldiklerini, çok zor durumda olduklarını ifade ederek, "4 yıldan bu yana ilk defa bir yardım kuruluşu bizi buldu ve yardım elini uzattı. Yardımlarından dolayı İHH'ya teşekkür ediyoruz." dedi.

İHH'nın Suriye Azez-Cerablus ofis sorumlusu Ömer Koparan ise Sacur Çayı yakınlarına yerleşen Um Amude köylülerini bir tanıdık vasıtasıyla bulduklarını kaydetti.

Burada gerekli tüm yardımı yaptıklarını vurgulayan Koparan, "135 aileye, başta un olmak üzere temel gıda ve temizlik malzemeleri dağıttık. Bundan sonra da bu insanlara yardımlarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Yorumlar