Finansal Kurumlar Birliği 4. Olağan Genel Kurulu

-BDDK Başkanı Akben: - "TMSF'nin Banka Asya'nın satışı için görüştüğü kurumlar var. Bunlar bir ya da birden fazla olabilir. Oradaki süreç TMSF tarafından yönetiliyor. Ay sonuna kadar satışla ilgili bir gelişme olduğu takdirde satış, satış olmadığı takdirde de bir tasfiye süreci başlayacaktır" - "Biz kamunun katılım bankaları ile ilgili üzerine düşeni yaptığını düşünüyoruz. Bundan sonra Halkbank geliyor, onların da bir çalışmaları var" - "(Enerji dağıtım şirketlerinin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik) Enerji tarafından böyle bir düzenleme talebi var, bunu değerlendiriyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Finansal Kurumlar Birliği 4. Olağan Genel Kurulu

İSTANBUL (AA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) Banka Asya'nın satışı için görüştüğü kurumlar olduğunu, bunların bir ya da birden fazla olabileceğini belirterek, "Oradaki süreç TMSF tarafından yönetiliyor. Ay sonuna kadar satışla ilgili bir gelişme olduğu takdirde satış, satış olmadığı takdirde de bir tasfiye süreci başlayacaktır." dedi.

Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerini tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliğinin (FKB) 4. Olağan Genel Kurulunda konuşan Akben, küresel finans merkezleri endeksine ilk kez 2009 yılında 72. sıradan giren İstanbul'un Eylül 2015 itibarıyla 47'nciliğe yükseldiğini belirterek, "2018 yılında 25, 2023 yılında da ilk 10 içinde yer alması hedeflenmektedir" dedi.

Akben, banka dışı mali sektörün aktif büyüklüğünün 2015 sonunda, 2008 sonuna kıyasla yüzde 222 büyüdüğünü; kredi hacminin ise yüzde 796 arttığını dile getirdi.

Banka dışı mali kuruluşların 2015 sonu itibarıyla 94,6 milyar lira ile finans sektörü içindeki payının yüzde 4'lere ulaştığı bilgisini veren Akben, bu sektörün KOBİ'lerin finansmana erişimini artırmada önemli bir rol üstlenmelerini beklediklerini ifade etti.


- "20'ye yakın madde değişikliği teklifimiz var"


Akben, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Katılım bankacılığında mevzuat değişikliği olup olmadığına yönelik bir soru üzerine Akben, ekstra önemli bir değişiklik olmadığını belirterek, bankacılıkla ilgili her an düzenlemelerin yapıldığını anımsattı.

Akben, katılım bankacılığı ile ilgili BDDK bünyesinde bir daire kurulduğunu hatırlatarak, söz konusu dairenin her zaman çalışma içerisinde olduğunu ama bunların düzenleme manasında olmayabileceğini dile getirdi. Bunların sadece katılım bankacılığı için değil tüm sektör için geçerli olduğuna işaret eden Akben, 5411 sayılı kanun ile ilgili kendilerinin 20'ye yakın madde değişikliği teklifi olduğunu belirterek, "Onlar hazırlanıyor. Önümüzdeki dönemde mutlaka gündeme alınacak" dedi.

Akben, stres testi ile ilgili bir soruya ilişkin, stres testinin devamlı yaptıkları bir şey olduğunu ifade etti.

Olumlu ilerlemeler gördüklerine işaret eden Akben, "S&P gibi bir takım kuruluşların Türkiye ile ilgili açıklamalarında da olumlu süreci görüyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemlerde çok daha iyi haberler vereceğiz sizlere." şeklinde konuştu.

Akben, yaptıkları son stres testinin ne zaman tamamlanacağına ilişkin bir soru üzerine, "Belli bir gün söylemiyoruz ama kısa zamanda tamamlanacak" değerlendirmesinde bulundu.


- "Haziran başından itibaren İstanbul'da faaliyetlerimize devam edeceğiz"


Akben, tadilatların tamamlandığını, haziran başından itibaren İstanbul'da faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi.

Ankara'yı tamamen kapatacaklarını belirten Akben, sadece bir irtibat büroları olacağını kaydetti.

Akben, Bank Asya ile ilgili son gelişmelerin sorulması üzerine, TMSF'nin Banka Asya'nın satışı için görüştüğü kurumlar olduğunu, bunların bir ya da birden fazla olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Orası şu anda TMSF'nin gözetiminde. Süreç TMSF tarafından yönetiliyor. Ay sonuna kadar satışla ilgili bir gelişme olduğu takdirde satış, satış olmadığı takdirde de bir tasfiye süreci başlayacaktır."

Yeni sukuk şirketi kurulumu için kendilerine başvuru olup olmadığına ilişkin Akben, bu tür başvuruların bazılarının haber niteliği taşıdığını, bazılarının taşımadığına işaret ederek, "Bir çok başvuru var. Mühim olan bunların ülkeye ne getireceği, ne götüreceği. Bu olayları destekliyoruz, Türkiye'ye sermaye getirecek her hareketi destekliyoruz." şeklinde konuştu.


- "İran'daki bankaların Türkiye'ye ilgileri devam ediyor"


Akben, geçen haftalarda Bank of China'nın izninin tamamlandığını, söz konusu bankanın yakında Türkiye'de faaliyete geçeceğinin altını çizdi.

İran'daki bankaların Türkiye'ye ilgilerinin devam ettiğini de vurgulayan Akben, İran ile ticaretin şu anda bazı bankalar üzerinden sürdürüleceğini, ondan sonra Türkiye'de bir takım banka açma niyetleri olduğundan bahsetti.

Akben, Arabistan'dan bankaların Türkiye'de lisans alımı ile ilgilenip ilgilenmediklerinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Başvurular her ülkeden olabiliyor, her taraftan görüşmeler olabiliyor ama bunların ne kadarı ciddi bunlara bakmak lazım. Biz resmi başvuruları değerlendirmek durumundayız. Bazı haberler olsa da, resmi başvuru niteliğinde olanları sizlerle paylaşmak durumundayız. Şu anda diğer konularla ilgili bir takım görüşmeler oluyor. Geliyorlar, gidiyorlar. Ama biz onlardan resmi olanları sizlerle paylaşıyoruz."

Akben, daha önce özel bankaların katılım bankacılığına teveccüh etmediklerine yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Bunlar yatırımcıların hür teşebbüs anlayışlarıdır. Hangi sektörleri karlı görürlerse, hangi sektörde bir gelecek görürlerse ona yatırım yapmaları beklenir. Fakat biz kamunun katılım bankaları ile ilgili üzerine düşeni yaptığını düşünüyoruz. Bundan sonra Halkbank geliyor, onların da çalışmaları var. Özel sektörün Türkiye'de bankacılık alanına, sadece katılım bankalarına değil, bankacılık alanına da ilgileri aslında biraz zayıf. Bunu da nereden görüyoruz? Türkiye'de en son açılan banka hangi banka diye baktığınızda, uzun bir süreden beri yerli sermaye tarafından bir banka kuruluşu olmadı. Kamu nasıl bu bankaları kuruyor, yerli sermayenin de bu alanda banka kurmalarını bekliyoruz.”

Akben, enerji dağıtım şirketlerinin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir çalışmalarının olup olmadığına ilişkin soruyu, "Enerji tarafından böyle bir düzenleme talebi var, bunu değerlendiriyoruz, inşallah o konuda yakın zamanda düzenleme şeklinde çalışmalarımız olacak. Bu konuda her iki tarafın da benzer bir talebi söz konusu." şeklinde yanıtladı.

Akben, çalışmanın bu yıl içinde netleşip netleşmeyeceğine ilişkin soruya ise "Umarım olur" cevabını verdi.

Yorumlar