Filistinlilerin "sınır kapılarındaki" sıkıntıları

- Batı Şeria'dan Ürdün'e geçmek isteyen Filistinliler, El-Kerame Sınır Kapısı'nda saatlerce beklemek zorunda kalıyor - Filistinli yolculardan Sabitan: "Bu tahammül edilmesi zor bir durum. İsrail tarafı bizi uzun işlemlere tabi tutuyor. El-Halil'den saat 05.00'te çıktım öğlen oldu hala önümde 880 kişi var" - El-Kerame Sınır Kapısı Müdürü Devabişe: "Yaşlılar, hastalar, çocuklar saatlerce süren bu beklemeye dayanamıyor. En iyi çözüm sınır kapısının 24 saat açık tutulmasıdır"

Google Haberlere Abone ol
Filistinlilerin "sınır kapılarındaki" sıkıntıları

ERİHA (AA) - KAYS EBU SEMRA - İsrail'in Filistinlilere yönelik sıkı uygulamalarının en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan El-Kerame Sınır Kapısı'nda, Batı Şeria'dan Ürdün'e geçmek isteyenler saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yola çıkan Filistinlilerden Muhammed Sabitan (59), Ürdün'e geçmek için uzun süre bekleyeceğini bildiği için erkenden geldiğini belirtti.

AA muhabirine konuşan Sabitan, "Bu tahammül edilmesi zor bir durum. İsrail tarafı bizi uzun işlemlere tabi tutuyor. El-Halil'den saat 05.00'te çıktım öğlen oldu hala önümde 880 kişi var." dedi.

Sabitan, İsraillilerin kendilerini saatlerce bekletmesine rağmen saat 08.00'de işbaşı yaptıklarını bu nedenle bekleme sürelerinin de uzadığını belirtti.

El-Kerame Sınır Kapısı Müdürü Mustafa Devabişe de ramazan ayının sonundan itibaren sınır kapısında bir hareketlilik olduğunu hatırlatarak, "07.30 ile 09.30 saatleri arasında iki taraftan günlük yaklaşık 14 bin kişi geçiyor. İsrail tarafının çalışma saatleri yeterli değil." diye konuştu.

Sınır kapısının 24 saat açık tutulması gerektiğini dile getiren Devabişe, şu ifadeleri kullandı:

"İsrail tarafıyla gün boyunca sınır kapısını açması için yoğun temaslarda bulunuyoruz. Yolcu trafiğini kolaylaştırmak için sabah saat 05.00'ten bu yana çalışıyoruz. Filistin tarafından çıkmaları yolculuk sürecinin bitmesi anlamına gelmiyor. Girişlerine izin verilene kadar saatlerce otobüslerde beklemek zorunda kalıyorlar."

- "Yaşlılar, hastalar, çocuklar saatlerce süren bu beklemeye dayanamıyor"

Devabişe, İsrail yönetimi tarafından yapılan kontroller nedeniyle Ürdün tarafından Batı Şeria'ya gelenlerin daha uzun saatler beklemek zorunda kaldığını ifade ederek, "Yaşlılar, hastalar, çocuklar saatlerce süren bu beklemeye dayanamıyor. En iyi çözüm sınır kapısının 24 saat açık tutulmasıdır." diye konuştu.

Sınır kapısında bekleyen yolculardan Hasan Salih (63), sabah 05.00'ten bu yana beklediğini, birkaç yüz metre ileride bulunan Ürdün tarafına geçmesi için hala birkaç saat daha beklemesi gerekeceğini dile getirdi.

Yolculardan Azzam Murad (34) da sıkıntılarının sınır kapısına sabah 05.00'te geldikleri andan itibaren başladığını dile getirerek özellikle İsrail tarafında otobüslerin içinde bekleme süresinin çok uzun olduğunu aktardı.

Bölgede sıcaklığın 45 dereceye ulaştığına dikkat çeken Murad, kadın, çocuk ve yaşlıların aşırı sıcaklara dayanamadığını söyledi.

İsrailli yetkililer, Filistinlilerin Batı Şeria'dan kendi araçlarıyla çıkmasına izin vermiyor. El-Kerame Sınır Kapısı'nı kullanan yolcuların Ürdün'e ulaşmak için önce Filistin sonra İsrail noktalarından geçmesi gerekiyor.

Yorumlar