Filistinlilerden Yahudi yerleşim yerine karşı "Arafat" köyü

- Filistinliler, Ağvar'da protesto amaçlı sembolik bir köy kurdu - Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Yerleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Assaf: - "İsrail Hamma bölgesinde Filistinlilere ait 32 konutu yaklaşık 2 ay önce ruhsatsız olduğu iddiasıyla yıktı"

Google Haberlere Abone ol
Filistinlilerden Yahudi yerleşim yerine karşı "Arafat" köyü

AĞVAR (AA) - Filistinli aktivistler Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yeri yapılması tehdidi altındaki Kuzey Ağvar bölgesinde "Yasir Arafat" adı verilen sembolik bir köy kurdu.

Filistinli aktivistler Kuzey Ağvar bölgesindeki, İsrail'in askeri bölge olarak sınıflandırdığı ve bedevilerin yaşadığı Ayn el-Beyza ve El-Hamma yakınına sembolik bir köy kurdu.

Filistinlilerin efsanevi lideri Yasir Arafat adı verilen köye Filistin bayrakları asıldı.

Sembolik köyde AA muhabirine konuşan Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Yerleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Velid Assaf, İsrail'in Yahudi yerleşim yerlerini meşrulaştıran yasasına tepki olarak buraya geldiklerini ve Yahudi yerleşim yerleriyle mücadele edeceklerini söyledi.

- "İsrail Hamma bölgesinde 32 konutu yıktı"

Assaf, "İsrail Hamma bölgesinde Filistinlilere ait 32 konutu yaklaşık 2 ay önce ruhsatsız olduğu iddiasıyla yıktı. Söz konusu bölgeye yakın bir noktaya Yahudi yerleşim yeri inşa etmek için koruma sağladı." dedi.

Ağvar sakinlerine destek olmak için bu köyde kalacaklarını dile getiren Assaf, bulundukları yerin Filistin toprağı olduğunu ve orada konut yapma ve yaşama hakları olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 10 bin Filistinli Ağvar bölgesinde ikamet ediyor. Bu kişiler hayvancılık ve tarımla geçimlerini sağlıyor.

İsrail, Ağvar'ın yüzde 80'inini elinde tutuyor ve burada 21 Yahudi yerleşim yeri bulunuyor. İsrail Filistin tarafıyla sağlanacak herhangi bir barışta Ağvar'daki güvenlik gücü varlığını muhafaza etmek istiyor. Ancak Filistinliler, doğal kaynaklar açısından çok zengin ve Batı Şeria'nın yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan Ağvar olmadan bağımsız Filistin devletinin kurulamayacağını belirtiyor.

İsrail meclisi Knesset'te Filistinlililerin özel mülkü olan arazilere Yahudi yerleşim yeri inşası amacıyla el konulmasına imkan tanıyan yasa tasarısının son hazırlık okuması dün onaylanmıştı. Tasarının yasalaşması için 2 okuma daha yapılması gerekiyor.

Filistinli aktivistler Yahudi yerleşim yeri inşa edilmesi tehlikesi olan topraklara çadırlarla sembolik köy kurarak protesto ediyor. Bu eylemler İsrail güçlerinin müdahalesiyle sonuçlanıyor.

Eski Filistin Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yasir Arafat, 11 Kasım 2004 yılında, Fransa'nın başkenti Paris’in Clamart bölgesinde tedavi gördüğü Percy Askeri Hastanesi'nde 75 yaşında hayatını kaybetmişti.

Yorumlar