Filistinli aile İsrail'in yıktığı evlerinde iftar açıyor

- İsrail'in 2014'te Gazze'ye başlattığı saldırılarda evleri askerlerce yıkılan Karra ailesi ramazanı da yıkıntılar arasında geçiriyor

Google Haberlere Abone ol
Filistinli aile İsrail'in yıktığı evlerinde iftar açıyor

GAZZE (AA) - HANİ EŞ-ŞAİR - Gazze'de yaşayan Filistinli aile iki yıldır ramazan ayını İsrail'in 2014'te tamamen yıktığı evlerinde geçiriyor.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un Absan es-Sagir beldesinde yaşayan ve İsrail'in 2014'te Gazze'ye başlattığı saldırılarda evleri askerlerce yıkılan Atıf el-Karra (58) ve ailesi iki yıldır iftarlarını evlerinin molozları önünde açıyor.

Fakirlik sebebiyle başka ev kiralayamayan Karra ailesi, kumaş ve naylonlarla örttükleri yıkılan evlerinin tahrip olmuş ama ayakta kalabilmiş bir odasında yaşam mücadelesi veriyor.

Karra ailesi, yıkılmadan önce 3 katlı ve 6 daireden oluşan, 36 kişiyi barındıran evlerinin tek odasında 8 kişi kalıyor.

Aile reisi Atıf el-Karra AA muhabirine yaptığı açıklamada, evleri yıkılmadan önce hissettikleri ramazan atmosferini artık hissetmediklerini söyledi.

Resmi kurumlar ile hayır kurumlarından evlerini tekrar yapabilmeleri için hibe sözü aldığını ancak bunun şimdiye kadar gerçekleşmediğini dile getiren Karra, "Burada yaz kış iki şeyin sıkıntısını çekiyoruz; ben ve çocuklarım için iş fırsatının olmaması ve elektrik kesintileri." diye konuştu.

Torunlarının karnını doyuran evin hanımı Naval Karra (54) ise, evleri yıkılmadan önce ramazanın mutlu bir atmosferde geçtiğini o günleri her hatırladığında ağladığını söyledi.

Savaşın hala taze olduğunu ve bitmediğine dikkati çeken Karra, "İsrail'in saldırıları hala devam ediyor. Hala üzerimizde uçaklar uçuyor." ifadelerini kullandı.

İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. İskan Bakanlığı, UNRWA ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz hale gelmişti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim 2014'te yapılan "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası donörler konferansında 2,6 milyar dolarlık kısmı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu. Filistin İskan Bakanlığı'nın verilerine göre, şu ana kadar bu yardımlardan sadece yüzde 30'u gerçekleştirildi.


Yorumlar