Filistin'deki yerel seçim kararı

- Filistinli hareketler, Filistin Yüksek Mahkemesi'nin Gazze'de seçim yapılmaması yönündeki kararına itiraz etti

Google Haberlere Abone ol
Filistin'deki yerel seçim kararı

GAZZE (AA) - Filistinli hareket ve grupların, Filistin Yüksek Mahkemesinin Gazze Şeridi'nde yerel seçim yapılmaması yönündeki kararına tepki gösterdiği bildirildi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan İslami Cihad Hareketi yetkililerinden Davud Şihab, mahkemenin kararının Filistin içindeki krizleri, bölünmüşlüğü derinleştirdiğini ve Filistinlileri kendi sorunlarıyla meşgul olmaktan alıkoyduğunu ifade ederek, "Karar politize bir karar." dedi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de yaptığı yazılı açıklamada, Filistin hükümetine, seçimler için uygun atmosferin oluşturulması için siyasi güçlerle irtibata geçerek mahkemenin kararının düzeltilmesi çağrısı yaptı.

Gazze'de seçim yapılmamasının bölünmüşlüğü daha da artıracağını savunan Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi, kararın doğuracağı sonuçların belirlenmesi için farklı siyasi güçler arasında acilen bir görüşme yapılması gerektiğini vurguladı.

Fetih Merkez Komitesi üyesi Muhammed Eştih ise Hamas'ı, seçimlere müdahale edip, mahkemelerde kanun dışı itirazlarda bulunarak, demokratik süreci sekteye uğratmakla suçladı.

Mahkemenin Gazze'yi seçimlerin dışında tutma kararı almasının üzüntü verici olduğunu ve tüm Filistin topraklarında seçim olmasını istediklerini belirten Eştih, "Hamas'ın yaşananlardan ders almasını temenni ediyoruz. Seçimlerin hedefi, bölünmüşlüğü kökleştiren bir araç olması değil uzlaşı ortamını sağlamasıdır." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Filistin Merkezi Seçim Komisyonu kararın ilanının ardından gerçekleştirdiği toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, seçimleri 6 ay erteleme ve bu süre zarfında seçimlerle ilgili kanunları gözden geçirme tavsiyesinde bulundu.

Filistin Yüksek Mahkemesi bugün Gazze Şeridi'nde yerel seçim yapılmaması yönünde karar vermişti. Mahkeme daha önce verdiği kararda, Batı Şeria ve Gazze'de 8 Ekim'de yapılması planlanan yerel seçimin açılan 2 dava nedeniyle durdurulduğunu bildirmişti.

Filistin'de son yerel seçim 2012'de Batı Şeria'daki 340 seçim bölgesinde yapılmıştı. Hamas, Gazze Şeridi'nde seçim yapılmasını reddetmiş ve seçime katılmamıştı.

Hamas ve Fetih hareketlerinin birlikte girdiği seçimler ise en son 2005 yılında yapılmış, seçimi Hamas kazanmıştı.

Yorumlar