Filistin'deki kundaklamaya tepki

- Filistin Dışişleri Bakanlığı, Yahudi yerleşimcilerin Nablus kentinde bir Filistinlinin evini kundaklamasını kınadı

Google Haberlere Abone ol
Filistin'deki kundaklamaya tepki

RAMALLAH (AA) - Filistin Dışişleri Bakanlığı, Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki Nablus kentinde Muhammed Raki Devabişe'nin evini kundaklamasını kınayarak, bu girişimlerden İsrail'in sorumlu olduğunu belirtti.

Nablus'un Duma beldesindeki kundaklama olayının ardından Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik terörü ve suçlarından İsrail hükümetinin sorumlu olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "İsrail, Filistinlilere en yakın ve örgütlü terör üsleri olmaları sıfatıyla Yahudi yerleşim yerleri ve yerleşimcileri destekliyor, finanse ediyor. Terörist yerleşimcilere koruma sağlıyor, tutuklamıyor ve tutuklasa bile ceza vermeden veya yargılamadan hızlıca serbest bırakıyor." denildi.

Dışişleri Bakanlığının, Filistinli Devabişe'nin evini kundaklayan "terörist Yahudi yerleşimci çeteleri" en ağır ifadelerle kınadığı vurgulandı.

Uluslararası toplum ve özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Filistin halkına koruma sağlaması ve Yahudi yerleşimcilerle bu suçlarda dahli olan İsrailli yetkililerin yargılanması sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail'in Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerinde bulunan 17 kişiden 15'ini serbest bıraktığı belirtilirken, bu kişiler arasında geçen yıl 3 kişinin hayatını kaybettiği Saad Devabişe ve ailesinin ikamet ettiği evi kundaklayanların da bulunduğu bilgisi verildi.

Yahudi yerleşimciler, dün gece Muhammed Raki Devabişe'nin Duma beldesindeki evine yanıcı madde atmıştı. Olayda evin ikinci katında yangın çıkmış ve aralarında çocukların da bulunduğu hane halkı boğulma tehlikesi atlatmıştı.

Duma'da Saad Devabişe ve ailesinin ikamet ettiği evin geçen yıl 31 Temmuz gecesi Yahudi yerleşimciler tarafından kundaklanması sonucu ailenin 18 aylık bebeği Ali Devabişe yanarak hayatını kaybetmiş, anne, baba ve 4 yaşındaki diğer çocukları Ahmed ağır yaralanmıştı. Baba Saad (31) ve anne Riham Devabişe (28) tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybetmiş, saldırıdan vücudunun yüzde 60'ı yanan 4 yaşındaki Ahmed sağ kurtulmuştu.

Saldırının en önemli tanığı İbrahim Devabişe'nin aynı beldedeki evi de geçen mart ayında Yahudi yerleşimcilerce kundaklanmıştı.

Yorumlar