Filistin'de Balfour mesaisi

- İsrail Başbakanı Netanyahu, (Filistin yönetiminin) Balfour Deklarasyonuna yönelik açması planlanan davanın başarısızlıkla sonuçlanacağını ileri sürdü

Google Haberlere Abone ol
Filistin'de Balfour mesaisi

KUDÜS (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin yönetiminin İngiltere'nin Filistin'de Yahudiler için vatan vaat ettiği 1917 Balfour Deklarasyonu aleyhine açacağı davanın başarısızlıkla sonuçlanacağını belirtti.

Netanyahu, Başbakanlık Ofisi tarafından yayımlanan yazılı açıklamasında, Balfour Deklarasyonuna yönelik açılması planlanan davanın, Yahudi halkının topraklarıyla olan güçlü bağını reddetme girişimi olduğunu ifade etti.

Açıklamada, "(Filistin yönetimi) Başarısız olacak. Ancak bu sorunun kökünü aydınlatıyor. O da Filistin'in, sınırları ne olursa olsun İsrail'i tanımayı reddetmesidir." denildi.

Bu girişimin başarısızlıkla sonuçlanacağı ileri sürüldü.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, dün Moritanya'daki Arap Birliği Liderler Zirvesinde, İngiltere'nin Filistin'de Yahudiler için vatan vaat ettiği 1917 Balfour Deklarasyonuna karşı bir dava açılması konusunda destek talep ederek, 1920 ile 1948 yılları arasındaki İngiliz Manda Yönetimi'nin son bulmasının ardından İsrail'in işlediği suçlara ilişkin bir dosya hazırlayacaklarını ifade etti.

İngiliz savaş kabinesinde dışişleri bakanı olan Arthur Balfour, 2 Kasım 1917'de, dönemin önde gelen Siyonist liderlerinden Lord Rothschild'e gönderdiği mektupta, Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulması konusunda İngiliz hükümetinin destek vereceğini bildirmiş, söz konusu deklarasyon daha sonra Fransa, İtalya ve ABD'nin de desteğini almıştı.

Yorumlar