Filistin uzlaşı hükümetinin ikinci yıl dönümü

- Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi Siyasi Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Ebu Sade: "Başarısız geçen iki yıldan söz ediyoruz, artık Filistin'in mevcut durumunun sürdürülmesi kabul edilemez. Formalite olan anlaşmalardan uzak bir şekilde gerçek birliğe ihtiyacı olan çok sayıda konu var." - Filistin'de yayımlanan El-Eyyam gazetesi yazarı Habib: "Ulusal Uzlaşı Hükümeti, bakanlık ve kurumları birleştirmenin yanı sıra uzlaşı konularını hayata geçirmek için var oldu. Ortaya çıkan durumda ise bölünme daha da derinleşti ve sanki Gazze Şeridi kendi başına bir ülke, Batı Şeria da kendi başına bir ülkeymiş gibi davranıldı." - Filistin Araştırma Merkezi Siyaset Analisti Abdu: "Uzlaşı hükümetinin pasif kalmasının nedeni Fetih ve Hamas'ın particilik tutumlarıdır. Her ikisinin artık milli duygularla hareket etmesi gerekiyor. İki yıl boyunca Filistinlilere her hangi bir çözüm getiremeyen istisnai durumun sürdürülmesi kabul edilemez."

Google Haberlere Abone ol
Filistin uzlaşı hükümetinin ikinci yıl dönümü

GAZZE (AA) - Fetih ve Hamas'ın vardığı mutabakat sonucu kurulan Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin ikinci yılını doldurmasına rağmen Filistinli gruplar arasındaki bölünmeyi bitirme konusunda başarılı olmadığı belirtiliyor.

Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi Siyasi Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Muhaymir Ebu Sade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde 2 Haziran 2014'te Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın huzurunda kabinenin yemin etmesine rağmen uzlaşı hükümetinin hala görevine tam olarak başlamamasının yanı sıra Filistinli gruplar arasındaki bölünme nedeniyle halkın sıkıntılarının arttığını ifade etti.

Filistin'deki siyasi ve yasal boşluktan dolayı bölünmenin oluştuğunu savunan Ebu Sade, "Başarısız geçen iki yıldan söz ediyoruz, artık Filistin'in mevcut durumunun sürdürülmesi kabul edilemez. Formalite olan anlaşmalardan uzak bir şekilde gerçek birliğe ihtiyacı olan çok sayıda konu var." dedi.

Filistin'de genel ve başkanlık seçimlerinin yapılmasının siyaset konusunda bir düzenin oluşmasına neden olabileceği kanaatinde olan Ebe Sade, "İki yıl önce ilan edilen Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti, Gazze Şeridi'nin sınır kapılarını teslim alma, Gazze'deki memurların sorunu ve İsrail saldırıları nedeniyle bölgede oluşan yıkımın imarı gibi çözüm bekleyen konularda başarılı olamadı." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin'de yayımlanan El-Eyyam gazetesi yazarı Hani Habib de Fetih ve Hamas hareketlerinin uzlaşı sınavında başarısız kaldıklarını ifade ederek, "Ulusal Uzlaşı Hükümeti, bakanlık ve kurumları birleştirmenin yanı sıra uzlaşı konularını hayata geçirmek için var oldu. Ortaya çıkan durumda ise bölünme daha da derinleşti ve sanki Gazze Şeridi kendi başına bir ülke, Batı Şeria da kendi başına bir ülkeymiş gibi davranıldı." diye konuştu.

Aralarındaki ihtilafı sonlandırmak için Fetih ve Hamas'ın siyasi bir iradeye sahip olmadığını söyleyen Habib, her ikisinin de Mısır'ın başkenti Kahire'de imzalanan maddelere bağlı kalması ve milli mutabakat çıkarları doğrultusunda anlaşmazlıklara son verme cesaretine sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Filistin Araştırma Merkezi Siyaset Analisti Hasan Abdu ise Filistinlilerin, devam eden bölünmeden ve uzlaşı hükümetinin görevini yapmamasından dolayı çok zarar ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bundan en çok zarar gören de Gazze halkı oldu. İsrail saldırıları sebebiyle oluşan yıkımın imarı, ablukanın kalkması ve sınır kapılarının açılması için gerçek bir uzlaşı ve hükümetin görevini yapmasına ihtiyaç var. Uzlaşı hükümetinin pasif kalmasının nedeni ise Fetih ve Hamas'ın particilik tutumlarıdır. Her ikisinin artık milli duygularla hareket etmesi gerekiyor. İki yıl boyunca Filistinlilere her hangi bir çözüm getiremeyen istisnai durumun sürdürülmesi kabul edilemez. Örneğin hemen çözüme kavuşması gereken Gazze'deki memurların sorunu çözülmedi."

Filistin'de 2006 yılında seçimleri kazanmasının ardından Hamas ve Fetih Hareketi arasında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmalardan sonra Hamas 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Hamas ve Fetih hareketi, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, genel ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması metni imzalamıştı. Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Fetih Hareketi ve Hamas yetkilileri arasında uzlaşı anlaşmasının uygulanması ve bölünmenin sona ermesi için taraflar son olarak 8 Şubat 2016'da Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelmişti.

Yorumlar