Filistin-İsrail barış müzakereleri

- İsrail Başbakanı Netanyahu: - "Barış müzakereleri için uluslararası bir konferans yerine Paris'te ben ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas arasında bir görüşme gerçekleştirilmesi gerekiyor." - İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin: - "Filistinlilerle yaşanan çatışmanın çözüme kavuşması konusunda Fransa'nın iyi niyetinden şüphe etmiyoruz. Ancak uluslararası barış konferansı düzenlemek iyilik değil."

Google Haberlere Abone ol
Filistin-İsrail barış müzakereleri

KUDÜS (AA) - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, barış görüşmeleri çerçevesinde, Fransa'nın sunduğu "uluslararası barış konferansı" önerisini reddederek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la doğrudan görüşmenin gerekliliğini belirtti.

Netanyahu, Fransız mevkidaşı Manuel Valls ile Batı Kudüs'te düzenlediği basın toplantısında, Fransa'nın sunduğu "uluslararası barış konferansı" önerisini değerlendirerek, "Barış müzakereleri için uluslararası bir konferans yerine Paris'te ben ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas arasında bir görüşme gerçekleştirilmesi gerekiyor." dedi.

Barış müzakerelerinde, uluslararası toplantılar ve direktiflerle değil, doğrudan görüşmelerle ilerleme sağlanabileceğini belirten Netanyahu, "Bu hafta Abbas ile Elysee Sarayı'nda bir araya gelerek tüm meseleleri masaya yatırmaya, diyaloğa geçmeye hazırım." diye konuştu.

Öte yandan İsrail radyosunun haberine göre, Fransa Başbakanı Valls ile bir araya gelen İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ise "Filistinlilerle yaşanan çatışmanın çözüme kavuşması konusunda Fransa'nın iyi niyetinden şüphe etmiyoruz. Ancak uluslararası barış konferansı düzenlemek iyilik değil." diye konuştu.

Müzakereler çerçevesinde bir anlaşmaya ulaşmak için doğrudan görüşmelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Rivlin, bu tür girişimlerin, Filistin tarafını doğrudan yapılacak müzakerelere katılım zorunluluğundan muaf hale getirmesi konusunda endişeli olduklarını kaydetti.

Fransa Başbakanı Valls, Paris'te uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesini öngören Fransa girişiminin kabul edilmesi için İsrailli yetkililerle görüşmek üzere dün bölgeye gelmişti.

Fransa, 19 Mayıs'ta Ortadoğu barış sürecini yeniden başlatmak amacıyla 30 Mayıs’ta Paris'te düzenlenmesi öngörülen uluslararası konferansın 3 Haziran'da gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Yorumlar