Filipinler'deki tek taraflı ateşkes

- Komünist isyancılar ateşkes ilan etti

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'deki tek taraflı ateşkes

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler'de komünist isyancıların tek taraflı ateşkes kararı aldığı bildirildi.

Filipinler Komünist Partisi (CPP), internet sitesinde yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin tek taraflı ateşkesi iptal ettiğini açıklamasının ardından kararlaştırılan ateşkesin ne kadar süreceğine müzakereler çerçevesinde karar verileceğini belirtti.

Açıklamada, "CPP, barış görüşmelerine daha fazla destek olmak adına Duterte hükümetinden bağımsız ancak eş zamanlı olarak 20 Ağustos'ta tek taraflı ateşkes ilan etmeye hazır." ifadesi kullanıldı.

CPP'nin Avrupa'da sürgünde bulunan kurucularından Jose Maria Sison, CPP'nin silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu'nun (NPA), kendi ateşkesini ilan edeceğini ve konuyla ilgili açıklama yapılacağını söyledi.

Barış görüşmelerinden sorumlu Devlet Başkanı Danışmanı Jesus Dureza, ateşkes kararını olumlu karşıladıklarını belirterek, bunun Devlet Başkanı Duterte tarafından atılan kararlı adımların değerini onayladığını kaydetti. Dureza, bunun bekledikleri bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Devlet Başkanı Duterte, isyancılara ateşkes ilan etmeleri için verdiği sürenin dolması sonucu hükümet tarafından ilan edilen tek taraflı ateşkesi cumartesi günü iptal etmişti. Duterte, güvenlik güçlerini her türlü tehdide karşı alarmda olmaları konusunda uyarmıştı.

NPA, ülkede 1969'dan bu yana saldırılar düzenliyor. Asya'nın en uzun soluklu direniş hareketlerinden biri kabul edilen örgütün silahlı eylemlerinde resmi rakamlara göre 40 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Taraflar arasında süren barış görüşmeleri, hükümetin tutuklu isyancıları serbest bırakmayı reddetmesi üzerine Şubat 2013'te sona ermişti.

Örgüte mensup 4 bine yakın militanın bulunduğu Filipinler'de mayıs ayında yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan ve 30 Haziran'da görevine başlayan Duterte, seçildikten hemen sonra Filipinler Komünist Partisi üyelerine kabinede yer verebileceğini ve Ebu Seyyaf örgütü ile görüşebileceğini açıklamıştı.

Hükümet yetkilileri, isyancı liderleriyle görüşmüş, taraflar birkaç ay için barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusunda anlaşmıştı.

Duterte, 25 Temmuz'da da Filipinler Kongresi'nde yaptığı ilk ulusa sesleniş konuşmasında, komünist isyancılara karşı tek taraflı ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurarak, altı yıllık görev süresi bitmeden kalıcı barışa ulaşılmasını istediğini belirtmişti.

Yorumlar