Filipinler'de Marcos'un "kahramanlar mezarlığı"na gömülmesi

- Filipinliler, başkent Manila'da, Devlet Başkanı Duterte'nin eski diktatör Marcos'un "kahramanlar mezarlığına" gömülmesi kararını protesto etti

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'de Marcos'un "kahramanlar mezarlığı"na gömülmesi

MANILA (AA) - Filipinler'de, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin ülkenin eski diktatörlerinden Ferdinand Marcos'un "kahramanlar mezarlığı"na gömülmesine onay vermesi protesto edildi.

Emniyet yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, başkent Manila'da bulunan Rizal Park'ta toplanan yaklaşık bin 500 gösterici, Duterte'ye, Marcos'un "kahramanlar mezarlığı"na gömülmesi kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

"Marcos kahraman değil" yazılı pankart taşıyan protestocular, gelecek ay "kahramanlar mezarlığı"na yapılması planlanan defin işlemini durdurmak için imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

Protesto gösterisine katılan Senatör Risa Hontiveros, Filipinler Senatosu'na konuyla ilgili önerge sunduğunu açıkladı.

Ülkede tarih komisyonu, insan hakları mağdurları ve sol görüşlülerin oluşturduğu koalisyon grubu, kendisini eleştiren binlerce kişiye işkence edilmesi ve muhaliflerin öldürülmesi emrini veren Marcos'un bir "yağmacı" olduğunu belirterek, Duterte'nin kararına karşı çıkmıştı.

Filipinler Devlet Başkanı Yardımcısı Leni Robredo, Duterte'nin kararına sert tepki göstererek, "Ülkemizi talan eden ve pek çok Filipinlinin öldürülmesi ile kaybolmasından sorumlu bir adamın kahramanlar mezarlığına gömülmesine nasıl izin verebiliriz?" ifadesini kullanmıştı.

Suç işleyenlerin ve Filipinler halkına "ahlaksızlık yapanların" kahramanlar mezarına gömülemeyeceğini ifade eden Robredo, "Çocuklarımıza kahramanlığı öğretmek bizim görevimiz. Bu karar ülkemize birlik getirmez. Bu yalnızca, Marcos'un liderliği sırasında yaşanan korkunç yılların kurbanı ailelerin yaralarını derinleştirecektir." demişti.

Duterte, geçen hafta yaptığı açıklamada, Marcos'un bir asker ve eski bir devlet başkanı olarak "kahramanlar mezarlığına" gömülmeyi hak ettiğini, bu karara karşı yapılacak gösterilere de izin vereceğini söylemişti. Kendisinin de bir kez Marcos'a oy verdiğini itiraf eden Duterte, babasının da politikacı olarak eski devlet başkanının kabinesinde görev yaptığını ifade etmişti.

Ordu sözcüsü Benjamin Hao, Marcos'un ailesinin mezar yerini seçmek ve resmi işlemleri sonuçlandırmak için "kahramanlar mezarlığına" gittiğini açıklamıştı.

The Philippine Star gazetesinin eski devlet başkanının oğluna dayandırdığı haberine göre, defin işleminin 18 Eylül'de yapılması planlanıyor.

Komünist ve yıkıcı güçlere karşı 21 Eylül 1972'de sıkıyönetim ilan ederek dikta rejimini kuran Ferdinand Marcos'un yaklaşık 20 yıl süren iktidarı, 1986'daki halk ayaklanmasıyla sona ermişti.

Yorumlar