Filipinler'de Marcos'un "kahramanlar mezarlığı"na gömülmesi

- Devlet Başkanı Duterte'nin eski diktatör Marcos'un "kahramanlar mezarlığına" gömülmesi kararına, Devlet Başkanı Yardımcısı Robredo'dan tepki geldi

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'de Marcos'un "kahramanlar mezarlığı"na gömülmesi

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler Devlet Başkanı Yardımcısı Leni Robredo, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin, ülkenin eski diktatörlerinden Ferdinand Marcos'un "kahramanlar mezarlığı"na gömülmesine onay vermesine sert tepki gösterdi.

Robredo, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ülkemizi talan eden ve pek çok Filipinlinin öldürülmesi ile kaybolmasından sorumlu bir adamın kahramanlar mezarlığına gömülmesine nasıl izin verebiliriz?" ifadesini kullandı.

Suç işleyenlerin ve Filipinler halkına "ahlaksızlık yapanların" kahramanlar mezarına gömülemeyeceğini belirten Robredo, "Çocuklarımıza kahramanlığı öğretmek bizim görevimiz. Bu karar ülkemize birlik getirmez. Bu yalnızca, Marcos'un liderliği sırasında yaşanan korkunç yılların kurbanı ailelerin yaralarını derinleştirecektir." şeklinde konuştu.

Duterte, dün yaptığı açıklamada, Marcos'un bir asker ve eski bir devlet başkanı olarak "kahramanlar mezarlığına" gömülmeyi hak ettiğini, söz konusu karara karşı yapılacak gösterilere de izin vereceğini söylemişti. Kendisinin de bir kez Marcos'a oy verdiğini itiraf eden Duterte, babasının da politikacı olarak eski devlet başkanının kabinesinde görev yaptığını ifade etmişti.

Ordu sözcüsü Benjamin Hao da Marcos'un ailesinin mezar yerini seçmek ve resmi işlemleri sonuçlandırmak için mezarlığa gittiğini açıklamıştı.

The Philippine Star gazetesinin eski devlet başkanının oğluna dayandırdığı habere göre, defin işleminin 18 Eylül'de yapılması planlanıyor.

Komünist ve yıkıcı güçlere karşı 21 Eylül 1972'de sıkıyönetim ilan ederek dikta rejimini kuran Ferdinand Marcos'un yaklaşık 20 yıl süren iktidarı, 1986'daki halk ayaklanmasıyla sona ermişti.

Yorumlar