Filipinler'de isyancılarla barış görüşmeleri sürüyor

- Komünist Partisi, hükümet ve isyancılar arasındaki barış görüşmelerinin hızlanacağını duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'de isyancılarla barış görüşmeleri sürüyor

ZAMBOANGA CITY (AA) - Filipinler Komünist Partisi (CPP) yetkilileri, resmi görüşmelerin temmuz ayının ikinci yarısında başlaması kararı sonrası, yeni hükümet ile barış sürecinin hızlanacağını duyurdu.

Yerel haber kaynaklarına göre, CPP'nin kurucusu Jose Maria Sison, Davao kentindeki bir barış sempozyumunda yayınlanan video mesajında, resmi görüşmelere başlanacağını ilan etti.

Sison mesajında, 14-15 Haziran'da Oslo da yapılan ön görüşmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Partililere, Duterte hükümeti döneminde barış görüşmelerinin başarılı sonuçlar vermesinden umutlu olmaları gerektiğini vurgulayan Sison, "İlk görüşmelerden elde edilecek başarıyla tüm barışsever halkımızın katkılarıyla bu süreç daha ileriye götürülecektir." diye konuştu.

Filipinler'in Minda haber sitesi, Sison'un, "Taraflar, önceki anlaşmaların olumlu ve asli gündemleri olan tüm siyasi tutukluların genel af ile serbest bırakılması ve ateşkes ilanı maddeleri çerçevesinde barış görüşmelerinin hızlandırmasını sağlamalı" sözlerine yer verdi.

Öte yandan, CPP'nin siyasi kanadı Ulusal Demokratik Cephe (NDF) sözcüsü Fidel Agcaoili, resmi görüşmelerin, tutuklu bulunan NDF yetkililerinin serbest bırakılmasına bağlı olarak temmuz ayının sonuna ertelenebileceğini belirtti.

Asya'nın en uzun soluklu direniş hareketlerinden biri kabul edilen örgütün silahlı eylemlerinde resmi rakamlara göre 40 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Taraflar arasında süren barış görüşmeleri, hükümetin tutuklu isyancıları serbest bırakmayı reddetmesi üzerine Şubat 2013'te sona ermişti.

Filipinler'de NPA'ya mensup 4 bin 700 militanın bulunduğu tahmin ediliyor.

Yeni hükümet adına görüşmelere katılan heyetin, Duterte'nin devlet başkanlığı görevini 30 Haziran'da yemin ederek devralmasından sonra göreve başlayacağı için resmi olarak herhangi bir konuda taahhütte bulunma yetkisi bulunmuyor.

Duterte, seçildikten hemen sonra Filipinler Komünist Partisi üyelerine kabinede yer verebileceğini ve Ebu Seyyaf örgütü ile görüşebileceğini açıklamıştı.

Yorumlar