Filipinler'de devlet başkanlığı seçimi

- Önde giden aday hakkında yolsuzluk iddiaları ortaya atıldı

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'de devlet başkanlığı seçimi

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler'de pazartesi günü yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesinde önde giden aday Davao Belediye Başkanı Rodrigo Duterte hakkında yolsuzluk iddiaları ortaya atıldı.

Senatör Antonio Trillanes, Duterte'nin 2014 yılında devlete maliyeti 15 milyon doları bulan 11 bin hayali personel istihdam ettiğini öne sürerek şikayette bulundu.

Seçimlerde bağımsız aday olarak başkan yardımcılığı için yarışan Senatör Trillanes, sert mizacıyla tanınan Duterte aleyhindeki şikayet dilekçesini ombudsmanlık kurumuna sundu.

Senatör Trillanes, daha önce de 2006 ile 2015 yılları arasında Duterte’nin banka hesaplarına yatırılan yaklaşık 51 milyon dolarla ilgili belgeler yayımlamış, belediye başkanının yasalara göre beyan etmesi gereken mal varlığını açıklayamadığını savunmuştu.

Duterte ise iddiaları reddetti. Davao Belediyesinin 2015'te ulusal hükümetten iyi yönetim ödülü aldığını vurgulayan Duterte, Trillanes’in suçlamalarının uydurma ve temelsiz olduğunu kaydetti.

- Duterte’den seçimlerde hile uyarısı

Öte yandan, anketlerde önde görünen Belediye Başkanı Duterte, pazartesi yapılacak başkanlık seçimlerine hile karıştırılabileceği uyarısında bulundu.

Duterte, mevcut hükümeti "halkın iradesini yıkmak için acımasızca teşebbüste bulunmakla" suçladı.

Duterte’nin seçim kampanyasını yürüten menajeri Leoncio Evasco, Başbakan Benigno Aquino'nun desteklediği Mar Roxas’ı önde gösteren anketleri sert dille eleştirdi ve "düzmece" olarak niteledi.

Evasco, anketlerin "hükümet tarafından kurulan seçim sahtekarlığı sistemi"nin bir parçası olduğunu iddia etti.

Ülkenin iki güvenilir anket şirketi olan SWS ve Pulse Asia, Duterte’nin yarışı diğer iki adayın 10 puan önünde götürdüğünü gösteriyor. Evaco’nun "düzmece anket" olarak nitelediği ve D’Strafford Araştırma ve Stratejileri tarafından yapılan anket ise Roxas’ı önde gösteriyor.

Davao'nun Hristiyan belediye başkanı, seçimleri kazanması halinde ülkenin güneydeki Mindanao Adası'ndan seçilecek ilk devlet başkanı olacak.

Seçim kampanyasında hükümet sisteminde değişikliğe gideceğini vurgulayan Duterte, ülkenin güneyindeki İslami gruplar ve Filipinler Komünist Partisi'ne barış görüşmeleri çağrısında bulundu.


Yorumlar