Filipinler'de akıl hastalarına ücretsiz sağlık hizmeti genişletiliyor

- Ülkede yaklaşık 20 milyon kişinin çeşitli akıl hastalıklarından muzdarip olduğu belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Filipinler'de akıl hastalarına ücretsiz sağlık hizmeti genişletiliyor

ANKARA (AA) - Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, çeşitli akıl hastalıklarından muzdarip yaklaşık 20 milyon Filipinliye ücretsiz sağlık hizmetini genişleten yasayı imzaladı.

Straits Times adlı internet sitesinde yer alan habere göre, Duterte'nin imzaladığı yasayla, Filipinlerde "barangay" olarak bilinen köylerde, danışmanlık ve ilaç tedavisi dahil ücretsiz akıl sağlığı hizmeti verilecek.

Yasa kapsamında hastanelerde psikiyatrik, psikososyal ve nörolojik hizmetler sağlayacak özel birimler açılacak, okullar ve iş yerlerinde akıl sağlığı eğitimi teşvik edilecek.

Haberde Filipinler'de her gün 7 kişinin intihar ettiği, her 5 Filipinliden birinin de bir tür akıl hastalığıyla mücadele ettiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütünün en güncel verilerine göre, 2012 yılında çoğu erkek 2 bin 558 Filipinli yaşamına son verdi.

Ülkede her 250 bin akıl hastasına sadece bir psikiyatristin düştüğü ifade edilirken, ideal rakamın her 50 bin hastaya bir psikiyatrist olduğuna işaret edildi.

Her 100 bin akıl hastasına düşen yatak sayısının da 4,5 olduğu belirtilen Filipinler'de personel maaşları dahil sağlık bütçesinin sadece yüzde 5'i akıl sağlığına ayrılıyor.

Yorumlar