Filipinler Devlet Başkanı'ndan federalizm sinyali

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Mindanao ziyaretinde federalizm vurgusu yaptı

Google Haberlere Abone ol
Filipinler Devlet Başkanı'ndan federalizm sinyali
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkenin güneyine yaptığı seyahat sırasında bütün isyancı gruplar arasındaki nefretin sona ermesi çağrısında bulunurken, federalizm vurgusu yaptı.

Devlet başkanı olarak Basilan adasını ilk kez ziyaret eden Duterte, Mindanao'da Müslümanlara yönelik yapılan "tarihi hataların" tekrarlanmasını önlemek için federalizmin bir çözüm olabileceğini belirtti.

Duterte, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, anayasa değişikliğiyle bölgelere daha fazla özerklik verilebileceği sinyali verdi.

Devlet Başkanı Duterte, konferans salonunda yapılan açıklamanın ardından, Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM) Valisi Mujiv Hataman ve yerel yetkililerle bir araya geldi.

Basına kapalı yapılan görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Hataman, Duterte'nin barış için izlediği kapsamlı yol haritasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Hataman, Duterte'nin ziyaretinin, Ebu Seyyaf örgütü sorunuyla mücadele eden yerel hükümet liderlerine ve güvenlik güçlerine moral olduğunu dile getirdi.

Ziyareti esnasında Duterte'ye güvenlik ve savunma bakanlığı yetkilileri eşlik etti.

Filipinler'de Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkenin güneyindeki direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), yaklaşık 40 yıl süren, 120 bin kişinin ölümüne neden olan ve 2 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı çatışmaların ardından hükümetle, 27 Mart 2014'te Bangsamoro Barış Anlaşması'nı imzalamıştı. Bu anlaşmanın ardından, Mindanao ve çevre adalarda "Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi" adıyla faaliyet gösterecek siyasi yapının temeli olarak Bangsamoro Temel Yasası hazırlanmıştı. Anlaşmanın ardından Mindanao'ya kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın onaylanması için çalışmalar devam etti. Geçiş Komisyonu tarafından hazırlanan nihai yasa taslağı, Devlet Başkanlığı tarafından 10 Eylül 2014'te Filipinler Kongresine sunuldu ancak bugüne kadar onaylanmadı.

Uzun yıllar Mindanao Adası’nda Davao şehri belediye başkanlığını yürüten Duterte, 5 Temmuz'da hükümetinden, eski iktidarla MİKC arasında imzalanan barış anlaşmalarını hayata geçirme çabalarını sürdürmelerini istemişti.

Malezya ve Filipinler arasındaki adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren, terör örgütü El Kaide ile bağlantılı Ebu Seyyaf örgütü, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmak amacıyla Filipinler'in güneyinde şiddete başvuruyor.

Yorumlar