Filipinler, ABD ile askeri anlaşmaya sadık kalacak

- Dışişleri Bakanı Yasay, Duterte'nin ABD ile ortak askeri tatbikatların rafa kaldırılması sözünün iki ülke arasındaki anlaşmalara zarar vermeyeceğini belirtti

Google Haberlere Abone ol
Filipinler, ABD ile askeri anlaşmaya sadık kalacak

ZAMBOANGA CITY (AA) - Filipinler Dışişleri Bakanı Perfecto Yasay, ülkesinin ABD ile yapılan tüm askeri anlaşmalara bağlı kalacağını söyledi.

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye Vietnam ziyaretinde eşlik eden Yasay, Duterte'nin gelecek hafta ABD ile yapılacak tatbikatın "son" olacağı yönündeki açıklamasının, iki ülke arasındaki askeri anlaşmalara zarar vermeyeceğini belirtti.

Duterte'nin Filipinler ve ABD arasındaki tüm askeri anlaşmalara bağlı kalacağını vurgulayan Dışişleri Bakanı Yasay, "ABD ile askeri anlaşmalarımız gereği ortak tatbikatlar yapılması gerekiyorsa buna saygı duymalıyız." diye konuştu.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Hermogenes Esperson da Duterte'nin bunun, 2016 yılında ABD ile icra edilecek son tatbikat olacağını kastettiği açıklamasını yaptı.

Devlet Başkanı Duterte, dün Vietnam'da Filipin vatandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, gelecek hafta ABD ile yapılacak askeri tatbikatın son olacağını, bu tatbikata da savunma bakanının mahcup olmaması için onay verdiğini söylemişti.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 9 Mayıs'taki seçimleri kazanmasının ardından "Manila'nın Washington yönetimine bel bağlamayacağını, bağımsız bir dış politika yürüteceğini" açıklamış, hatta Mindanao'daki ABD özel kuvvetlerinin geri çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Duterte, ay başında da Filipinler'in, bundan böyle diğer ülkelerle ortak deniz devriyelerine katılmamasını arzu ettiğini söylemişti.

Yorumlar