FETÖ'nün yurt dışındaki yapılanması

- Türkiye'nin Kanberra Büyükelçisi Gökdenizler: - "FETÖ'nün Müslüman çoğunluğu olan ülkelere zarar verme potansiyeli çok daha fazla" - "Avustralya toplumuna FETÖ'nün ne kadar büyük bir tehlike olduğunu anlatmaya çalışacağız"

Google Haberlere Abone ol
FETÖ'nün yurt dışındaki yapılanması

MELBOURNE (AA) - Türkiye'nin Kanberra Büyükelçisi Ahmet Vakur Gökdenizler, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ne kadar büyük bir tehlike olduğunu Avustralya toplumuna anlatmaya çalışacaklarını söyledi.

Gökdenizler, FETÖ'nün darbe girişiminden sonra Türkiye'ye destek veren Avustralyalı sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerini büyükelçilik binasında kabul ederek, örgütün Avustralya'daki yapılanmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Büyükelçi Gökdenizler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı etnik kökenlerden gelen Müslüman STK temsilcilerinin darbeye karşı Türkiye'ye verdiği desteği çok önemsediğini ifade ederek, "Türkiye'nin 16 Temmuz sabahı nelerle, nasıl bir kabusla uyandığını bilmeleri, Türkiye'nin içinden geçtiği zor günlerde yanımızda olmaları bizi mutlu ediyor." dedi.

Darbe girişiminden sonra Avustralya makamlarına FETÖ yapılanmasının ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Gökdenizler, "Anlıyorlar dersem çok iyi niyetli yaklaşmış olurum maalesef." ifadesini kullandı.

Gökdenizler, FETÖ'nün Türkiye'deki gibi Avustralya'da da çok uzun süreden beri, 1990'ların başından bu yana örgütlendiğini, süreç içinde yerel ve federal siyasetçilerle çok iyi ilişkiler geliştirdiklerini, okul, iş yeri, sivil toplum kuruluşları kurduklarını, dolayısıyla bu ilişkilerin kesilmesinin zaman alacağını belirtti.

Büyükelçi Gökdenizler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu adamların esas niyetlerinin ne kadar tehlikeli olabileceğine çok kısa sürede ikna edilmeleri çok kolay olmayacak ama hep birlikte buradaki Türk toplumuyla, bize destek olan Müslüman kardeşlerimizle, büyükelçilik çalışanlarımız, başkonsoloslarımız, hepimiz elimizden geleni yapıp en azından bunların ne kadar büyük bir tehlike, Avustralya toplumuna bile ne kadar büyük bir tehlike olduğunu anlatmaya çalışacağız."

- "Avustralya Batı'daki müttefiklere oranla daha sağlam durdu"

Darbe girişiminden sonra Türkiye'nin Batılı müttefiklerinden beklediği desteği alamadığını dile getiren Gökdenizler, Avustralya hükümetinin ise Batı ile kıyaslandığında daha sağlam bir duruş sergilediğini söyledi.

Gökdenizler, "Her şeye rağmen ilk günden itibaren gerek Başbakan (Malcolm) Turnbull, gerek Dışişleri Bakanı (Julie) Bishop, yaptığı açıklamalarla Türk demokrasisinin yanında olduklarını ifade ettiler. Gerçi onlarınki de arzu ettiğim kadar kuvvetli destek açıklamaları değildi. Ancak Batı'daki diğer müttefiklere oranla çok daha sağlam olduklarını düşünüyorum." yorumunu yaptı.

- "Örgütün Müslüman ülkelere zarar verme potansiyeli daha fazla"

FETÖ yapılanmasına bağlı okullardan çok sayıda öğrencinin ayrıldığını ancak bazı velilerin eğitim-öğretim yılı sonuna az bir süre kaldığından çocuklarını okullardan alamadığını aktaran Gökdenizler, "Aralıkta göreceğiz. Benim öğrendiğim, biraz evvel de (toplantıda) söylendiği gibi çok ciddi düşüş olacak bu okullara giden Türk öğrenci sayısında." dedi.

Büyükelçi Gökdenizler, Bosna-Hersek, Suriye, Irak ve Lübnan asıllı Avustralyalı öğrencilerin de FETÖ ile bağlantılı okullarda okuduğunu belirterek, söz konusu ülke büyükelçilerine, bu örgütün özellikle Müslüman ülkeler için ne kadar tehlikeli olduğunu, dolayısıyla öğrencilerin bir an evvel bu okullardan alınması gerektiğini anlattıklarını kaydetti.

Gökdenizler, "Tabiatıyla bir Müslüman ülkede yapacağı zararı, hasarı, Hristiyan bir ülkede, Avustralya'da yapması o kadar kolay olmayacaktır. Bu çocukların bir kısmı tekrar Bosna'ya dönecek, belki Irak'a dönecek. Yani Müslüman çoğunluğu olan ülkelere zarar verme potansiyelleri çok daha fazla." diye konuştu.

-"FETÖ elebaşının Avustralya'ya gelmesi söz konusu olamaz"

Büyükelçi Gökdenizler, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den çıkması durumunda gideceği ülkeler arasında Avustralya'nın adının geçmesi hususunu Avustralya makamlarına ilettiğini, Avustralyalı yetkililerin de "Bizim açımızdan böyle bir şeyi kabul etmek söz konusu olamaz." cevabını verdiklerini anlattı.

Avustralya ile Türkiye arasında Çanakkale Savaşları sonrasında başlayan iyi ilişkilere dikkati çeken Gökdenizler, Avustralya hükümetinin Türkiye'nin FETÖ ile ilgili taleplerini karşılayacağını söyledi.

Gökdenizler, "Avustralyalıların hiçbir zaman Gelibolu'da tesis edilen dostluğu feda edeceğini düşünmüyorum." dedi.

Darbe girişimi karşısında Türkiye'nin yanında olduklarını göstermek için Büyükelçi Gökdenizler'i ziyaret eden heyette yer alan Avustralya Suriye Derneği Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Iyoun Alsoud, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara desteğini ve yardımını unutmadıklarına işaret ederek, "15 Temmuz'da yaşananlardan sonra Türk hükümetine desteğimizi göstermek ve dayanışma içinde olduğumuzu vurgulamak için buradayız." ifadesini kullandı.

Avustralya'da, 1990'ların başından itibaren örgütlenmeye başlayan FETÖ ile bağlantılı çok sayıda kurum bulunuyor. Victoria eyaletinde altı, Yeni Güney Galler'de üç, Güney Avustralya'da bir, Batı Avustralya'da da bir kampüste faaliyet gösteren okulların yanı sıra söz konusu eyaletlerde örgütle ilişkili çok sayıda kuruluş bulunuyor. Victoria eyaletinde Avustralya Katolik Üniversitesi ve Deakin Üniversitesi'nde FETÖ elebaşı Gülen adına kürsüler açıldığı biliniyor.


Yorumlar