FETÖ'nün darbe planının ayrıntıları ortaya çıkıyor

- FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında tutuklanan Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in üzerinde bulunan belgeler, darbe planını ve darbe sonrasında yapılacak atama listesini gün yüzüne çıkardı - Belgelerde, darbecilerin 16 Temmuz'da 03.00'te ülke yönetimine el koymayı, 03.30'da tüm hava meydanları, limanlar, gümrük kapılarını kontrol altına almayı, 06.00'dan itibaren ise tüm ülkede sokağa çıkma yasağını uygulamayı planladığı ortaya çıktı - Darbe sonrasında illerde görevlendirilecek sıkıyönetim komutanlarının, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri gibi büyükşehirlerin valilerinin, belediye başkanlarının, çeşitli bakanlıkların müsteşarlıklarına, kamu kurum ve kuruluşlarına genel müdür olarak atanacak kişilerin listesi de belgeler arasında bulunuyor

Google Haberlere Abone ol
FETÖ'nün darbe planının ayrıntıları ortaya çıkıyor

İZMİR (AA) - ÖMER SÜT - FETÖ'nün 15 Temmuz akşamı gerçekleştirmek istediği darbe girişiminin ayrıntıları, tutuklanan Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in üzerinden çıkan belgelerde yer aldı.

Belgelerde, darbecilerin 16 Temmuz 03.00'te ülke yönetimine el koymayı, 03.30'da tüm hava meydanları, limanlar, gümrük kapılarını kontrol altına almayı, 06.00'dan itibaren ise tüm ülkede sokağa çıkma yasağını uygulamayı planladığı ortaya çıktı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişimini İzmir'de hayata geçirmek istediği iddia edilen ve tutuklanan Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in üzerinden "Hizmete Özel" ibaresiyle 27 sayfalık belge çıktı.

Darbe girişiminin başarılı olması halinde Genelkurmay Başkanlığından Kara, Hava, Deniz, Jandarma Genel ve Sahil Güvenlik komutanlıklarına gönderilecek belgelerde, izinde olan askeri personelin 24 saat içerisinde birliklerine katılmaları isteniyor.

Ülke genelinde meydana gelen ani gelişmeler kapsamında tüm kuvvet komutanlıklarına karargah sorumlusunun atandığı belirtilen belgelerde, böyle bir gelişmede Şırnak Çakırsöğüt'teki 1. Jandarma Komando Tugay Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığının uygun birliklerinin gecikmeksizin Ankara'ya intikal edeceği ifade ediliyor.

-Sıkıyönetim Kanunu

Darbe girişiminin başarıya ulaşması halinde tüm bakanlıklara gönderilecek olan Sıkıyönetim Kanunu başlığı altında ise darbecilerin 16 Temmuz 03.00'te ülke yönetimine el koyacağı, aynı saatten itibaren tüm yurtta sıkıyönetim ilan edileceği, 03.30 itibarıyla tüm hava meydanları, limanlar, gümrük kapılarının kontrol altına alınacağı, saat 06.00'dan itibaren ise tüm yurtta sokağa çıkma yasağının ilan edileceği dile getiriliyor.

Yurtdışına çıkışların yasaklanacağı belirtilen belgelerde, tüm valilerin görevden alınacağı, İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri vali ve büyükşehir belediye başkanlarının "Yurtta Sulh Konseyi"nce ivedilikle atandığı bildiriliyor.

Sözde sıkıyönetim Kanunu'nda şu maddeler dikkati çekiyor:

"Siyasi partilerin tüm faaliyetleri sonlandırılmıştır. Kamu düzenini bozucu toplantı, gösteri ve yürüyüş gibi hiçbir faaliyete izin verilmeyecektir. Kamu düzeninin bozulmasına ve vatandaşın günlük yaşantısının aksatılmasına asla müsaade edilmeyecek. Kolluk güçleri, sıkıyönetim mahkemeleri tarafından verilen talimatların yerine getirilmesinden sorumludur. Kamu yetkisi ile yapılan tüm atama ve görevlendirmeler teşkil edilen Yurtta Sulh Konseyi tarafından veya onun vereceği yetkiye istinaden yapılacaktır. Bunun haricinde yapılacak işlemler yok hükmündedir. Tüm polis teşkilatı sıkıyönetim komutanları emrine alınmıştır."

-Sözde sıkıyönetim komutanları listesi

Belgelerde sıkıyönetim komutanlıklarının listesi ile sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesi de yer alıyor.

Listede, İstanbul Sıkıyönetim Komutanının Korgeneral Erdal Öztürk, Ankara Sıkıyönetim Komutanının Tümgeneral Osman Ünlü, İzmir ve Manisa Sıkıyönetim Komutanının ise Tümgeneral Memduh Hakbilen olduğu görülüyor.

Sıkıyönetim mahkemeleri görevlendirme listesinde ise 413 askeri personelin ismi bulunuyor.

Darbenin gerçekleşmesi durumunda atama listesinde yer alan 450 askeri personelin de başta Başbakanlık Müsteşarlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının genel müdürlüklerinde görevlendirildikleri görülüyor.


Yorumlar