FETÖ'nün darbe girişimiyle "mücadele" telsiz anonslarında

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsüne vatandaşlarla birlikte karşı koyan Ankara polisinin mücadelesi, saniye saniye telsiz anonslarına yansıdı - Emniyet güçleri, darbe girişiminden ilk olarak saat 21.29'da bölgedeki bir asayiş ekibinin Genelkurmaydan gelen silah seslerini duyması ile haberdar oldu - Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ve yardımcılarının anonslarıyla merkezden yönlendirilen ekipler sabaha kadar darbecilere karşı mücadele verdi - Telsiz anonslarından: - Ankara Emniyet Müdürü Karaaslan: - "Bize ait binalarda görev alan personel kendini koruyacak şekilde, binayı koruyacak şekilde pozisyon alacak, girmek isteyen yabancı unsurlarla gerekiyorsa silahlı çatışmaya girecek, imha edecek, kimse teslim olmayacak" - Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Yaman Ağırlar: - "O ele geçirdikleri tankın sürücüsünün kafasına silahı dayasın görevli, telsiz antenine de beyaz bayrak veya atlet assın Meclise gitsin Meclisi savunsun" - Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Tolga Koğ: - "Merkez, emniyete top atışı yapıyorlar şu an, isabet aldı binamız da bilginiz olsun"

Google Haberlere Abone ol
FETÖ'nün darbe girişimiyle "mücadele" telsiz anonslarında

ANKARA (AA) - SERTAÇ BULUR - Bölgedeki bir asayiş ekibinin Genelkurmay'dan gelen silah seslerini duyması ile haberdar olunan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince başlatılan mücadele, saniye saniye telsiz anonslarına yansıdı.

AA muhabirinin ulaştığı, 15 Temmuz gecesi Ankara Emniyet Müdürlüğü birimleri arasında gerçekleşen telsiz görüşmelerine ilişkin ses kayıtları, FETÖ mensuplarına karşı nasıl bir mücadele verildiğini gözler önüne seriyor.

15 Temmuz akşamı saat 21.29'da bölgede devriye gezen Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki bir asayiş ekibinin "Genelkurmay civarından yoğun bir 122 (silah) atışı geliyor." şeklindeki anonsuyla başlayan "kara" gecede Genelkurmaydaki cuntacılardan polise verilen ilk bilgi, "tatbikat yapılıyor" şeklinde oldu.

Silah seslerinin kesilmemesi üzerine 2036 kodunu kullanan Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Yaman Ağırlar, saat 21.57'de telsiz konuşmalarına müdahale etti.

- "Bu ekiplerini konuşlandır, Genelkurmay kampüsünün civarına, yaya girişleri sivil vatandaş yaya girişleri olmasın, yakın kaldırım ve uzak kaldırım"

Ağırlar 22,03'te bölgedeki personele Genelkurmay etrafında güvenlik önlemi alınması ve çelik yelek giyilmesi talimatını verdi.

- "Şu an boşta olan ne kadar ekibimiz varsa bütün birimler, Genelkurmay civarına gelsinler, Genelkurmay Kampüsünün etrafındaki bütün caddelerde konuşlansın arkadaşlar tam teçhizatlı olarak."

Olayın bir tatbikat olmadığının anlaşılmasının ardından Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ekiplerin Genelkurmay'a girmemesi için anons yaptı.

Mahmut Karaaslan - Genelkurmay civarındaki tüm unsurlarımıza hitap ediyorum Genelkurmayın içine girmeye kimse kalkışmasın. Genelkurmayın dış çevresinde konuşlanmamız devam edecek, içeriye resmi sivil hiçbir personelimiz girmeye kalkışmasın benim talimatım olmadan.

Merkez - Anlaşıldı Genelkurmay civarında bulunan istasyonlarımız talimat doğrultusunda hareket edelim, sadece çevre emniyeti, sadece Genelkurmayın çevre emniyetini alıyoruz, talimatları bekliyoruz bu şekilde 2036’nın talimatları var tamam.

- Saat 22.41'de merkez istasyondan tüm kanallara çağrı yapıldı.

Merkez - Bu kanalda bulunan tüm şube müdürlüklerimiz, 2036’nın talimatları, istirahatteki personelin tamamını göreve çağıracaklardır. Tekrar ediyorum istasyonlarımız istirahatteki tüm personelini, göreve çağırıp külliye civarı ve başbakanlık civarında tedbir aldıracaklardır önemle takibi tamam.

Yaşanan olayın sadece Genelkurmay ile sınırlı kalmayacağının ortaya çıkmasının ardından 23.02'de Ankara polisi başta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çankaya Köşkü olmak üzere bir çok noktada önlem almaya başladı. Bu dakikalarda Yaman Ağırlar (2036) ile Çankaya İlçe Emniyet Müdürü (7610) arasında şu konuşmalar duyuldu:

2036- 7610 nerdesin.

7610- Bu arkada talimat verdiğiniz yerdeyim. Ekipleri konuşlandırdım. Akademi kapısının önündeki kavşaktayım efendim.

2036- Bu eski başbakanlık binası çevresi ve Çankaya Köşküne gönderdin mi unsurlarını?

7610- Doğrudur efendim hepsi de sağlamda. En az 5’er ekip gönderdim, içeride konuşlandılar.

2036- Anlaşıldı, istirahatli herkesi de çağırın. Söylediğimiz noktaya külliye, Çankaya Köşkü ve eski başbakanlık civarı. Tüm arkadaşlar orada dikkatli ve duyarlı olsunlar.

7610- İstirahatten gelen arkadaşları ben bu Çankaya Köşkü civarına yerleştireceğim. Bilginiz olsun efendim.

2036- Anlaşıldı uygundur.

2036- Merkez.

Merkez- Dinlemede efendim.

2036- Yenimahalle tarafından intikal eden bir konu var mı?

Merkez- Doğrudur efendim. Manisa-İzmir-Tokat (MİT) civarından 104 sesleri şeklinde bilgi aktarmıştım efendim.

2036- Bu Bağdat Caddesindeki yerleşke ile ilgili bilgi var mı?

Merkez- Doğrudur efendim doğrudur aynı şekilde. Ayrıca bu 156 ile ilgili kameralardan kontrol edip, hareketlilik hakkında bilgi aktaracağım efendim. Tamam.

2036- Anlaşıldı Merkez, bu 3 kritik noktaya çağırdığım arkadaşlarımız çok seri şekilde yerlerini alsınlar, yerini alan da bilgi versin. Oyalanmasınlar.

Merkez- Anlaşıldı efendim. 7610, 8210, talimat doğrultusunda hareket edelim. İvedi olsunlar efendim personelimiz tamam.

- Saat 23.25

2036- 7610 İçişleri Bakanlığı, eski başbakanlık oraya kimseyi sokmayacaksın.

7610- Emir anlaşıldı efendim. 7618 oraya gönderdiğim ekiplere talimat verin, içeriye kesinlikle hiçbir kişi, araç vs. giriş yapmayacak.

- Saat 23.27

2036- Merkez.

Merkez- Dinlemede efendim.

2036- Yenimahalle’deki Kanadı indirecek bir arkadaş yok mu?

Saat 23.30

Asayiş ekibi- Merkez

Merkez Dinlemede.

Asayiş ekibi- Sayıştayın önünde sabitteyiz. Askeri kobra tabir edilen zırhlı önünde uzun namlulu silah bulunan zırhlı personel taşıyıcı Kızılay istikametine doğru gidiyor bilginiz olsun tamam.

Merkez- Anlaşıldı efendim, yakın ekibimiz varsa geçişine müsaade etmeyelim tamam, bu Genelkurmay civarına geçişine müsaade etmeyelim. Ayrıca unsurlarımız can güvenliğini ön planda bulundursun tamam.

Saat 23.39'da ekiplerin dur ihtarına uymayan bir araç üzerine önce Yaman Ağırlar (2036) sonrasında ise Ankara Emniyet Müdürü Karaaslan (2010) devreye giriyor.

Merkez- 2036

2036- Dinliyorum.

Merkez- Bu ekiplerimizin dur ikazına uymaz, 104 kullanarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı istikametine giden bir araç var efendim.

2036- Tamam merkez, arkadaşlara yönelik bir mukavemet varsa onlar da misli ile karşılık versin ve can güvenliklerine dikkat etsinler.

Merkez- Anlaşıldı, istasyonlarımız takip ettiniz, talimat doğrultusunda hareket edelim tamam.

2010- Merkez 2036

2036- Dinliyorum.

2010- Bu Genelkurmay Kavşakta ateş eden arabadan bahsediliyor, şiddetle karşılık verin kardeşim. Misliyle karşılık veriyorsunuz.

…… - Doğrudur Merkez, karşılık veriyoruz ancak araçları hızlı bir şekilde sıyırıp, ateş edip içeri girmeye çalışıyorlar.

2010- Vurun, aracı vurun kardeşim. vur.

Merkez- Anlaşıldı, istasyonlarımız, kanalı takip eden istasyonlarımız mukavemet olması durumunda Sayın 2010’un emirleridir, misliyle karşılık verilecektir.

- Saat 23.44

2010- Merkez, ateş eden kim olursa olsun, üniformalı filan bakmayacak, asker masker denmeyecek, misliyle karşılık verilecek. Hangi unsurumuz olursa karşılık verecek.

Merkez- Emir anlaşıldı Sayın Müdürüm, kanalı takip eden istasyonlarımız Sayın 2010’un emirleridir, 122’li mukavemette bulunan kim olursa olsun, misliyle karşılık verilecektir. Konuyla ilgili aksaklığa mahal vermeyelim. Ayrıca öncelikle can güvenliğimizi ön planda bulundurarak bu şekilde değerlendirelim tamam.

- "Kimse teslim olmayacak"

2010- Merkez

Merkez- Emirleriniz Sayın Müdürüm.

2010- Merkez bize ait binalarda görev alan personel kendini koruyacak şekilde, binayı koruyacak şekilde pozisyon alacak, müdüriyet binamız olmak üzere girmek isteyen yabancı unsurlara gerekiyorsa silahlı çatışmaya girecek, imha edecek, kimse teslim olmayacak.

Merkez- Emirleriniz anlaşıldı Sayın Müdürüm, diğer kanallardan da konuyu aktarıyorum. Bu kanalı takip eden görevlilerimiz Sayın 2010’un emirleri doğrultusunda hareket edelim, herhangi bir aksaklığa mahal vermeyelim. 8825, 8425, 9025 siz de ilçe emniyet müdürlerimize konuyu aktarın, Sayın 2010’un talimatlarını bu şekilde iletelim tamam. Ayrıca kanalı takip eden istasyonlarımız emirler doğrultusunda hareket edelim tamam.

- Uçaklar havada

2036- Dinliyorum.

Merkez- Efendim ekibimiz bildiriyor bu meclis üzerinde F-16’ların uçtuğu, havai fişek tarzı cisim attıkları şeklinde bilgi aktarılıyor efendim.

2036- Doğrudur merkez takip ediyoruz, aydınlatma fişeği atıyorlar

- Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne saldırı

Darbe teşebbüsünün yaşandığı 15 Temmuz gecesi en büyük sınavlarından birini veren Ankara Emniyet Müdürlüğünde ise büyük bir mücadele vardı. FETÖ mensubu askerler, zırhlı araçlarla emniyet müdürlüğü önüne geldi. Helikopterler ve uçaklardan açılan ateşe karşı polis, o an için sadece elindeki tabanca ile karşılık verebildi. Ağır silahlı teröristlere karşı emniyet müdürlüğünü saatlerce savunan polislerin yardımına ise vatandaşlar yetişti. Emniyet binasının vurulması, ağır yaralı polis memurlarını kurtarma mücadelesi ve mühimmatın bitmek üzere olduğu anlar telsiz konuşmalarına saniye saniye yansıdı.

- Saat 00.02

3510- Merkez

Merkez- Dinliyor efendim.

3510- Anlaşıldı, bu il 11’e (Ankara Emniyet Müdürlüğü) hava aracından ateş açılıyor. Bilginiz olsun buraya bir takviye istiyoruz.

Merkez- Anlaşıldı efendim. Karşılık verelim. Karşılık verelim. Anlaşıldı bu il 11 deki ekiplerimiz 2010’un emirleridir efendim. Misli ile karşılık verelim.

34500- 1011 kavşak, Fatih Köprüsü il 11 istikameti iki tane tank bekleme halinde efendim.

Merkez- Zırhlı araç bekliyor doğru mu efendim?

34500- Merkez tank iki tane tank beklemede efendim.

Merkez- Anlaşıldı efendim diğer kanaldan konuyu aktarıyorum. Ayrıca istasyonlarımız duyarlı bulunalım tamam.

34500- Konuşuyor Merkez ayrıca şu an peyderpey tanklar ve zırhlı personel taşıyıcılar seyir halinde efendim. Yaklaşık olarak 20 tane var efendim.

- Özel Harekat Daire Başkanlığı vuruldu

Saat: 00.04

8825- Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığına çok sayıda 112 lazım yaralılarımız var buraya acil 112’lerin gelmesi gerekiyor.

Merkez- Anlaşıldı anlaşıldı aktarıyorum ivedi şekilde

2014- Yaralılarımız nerede.

8825- Özel Harekatta efendim. Özel Harekatta çok sayıda ağır yaralı diyorlar.

Merkez- Anlaşıldı.

- Saat: 00.05

2014- Merkez tam yerleri anlaşılmadı Merkez.

Merkez- Gölbaşı Özel Harekat yerleşkemize kanattan kanattan isabette bulundu efendim. Yaralı arkadaşlarımız var 112 sevk ediyoruz bilginiz olsun.

- Saat 00.15

8825- Merkez

Merkez- Dinlemede efendim.

8825- Hastaneye 15 tane yaralı intikal etmiş efendim şu ana kadar.

Merkez- Gölbaşı İlçe Hastanesine 15 yaralı intikal etti doğrumu efendim

8825- Merkez doğrudur.

Merkez- Dinlemede.

8825- Anlaşıldı efendim hastane küçük olduğu için yeterli sayıda ambulans ve doktor olmayabilir, buraya gelen ambulanslar il merkezine götürürse uygun olur.

Merkez- Anlaşıldı efendim 112’yi bu şekilde ikaz ettiriyorum ben.

Merkez- 2070

8825- Ayrıca Merkez güvenliklerinin olmadığını belirtip 112’ci ambulansların bazıları Özel Harekata gitmiyorlar efendim, zorla ekiple götürmeye çalışıyoruz bilginiz olsun.

- Karaaslan'ın talimatları

FETÖ'cü teröristlerin birçok noktayı vurduğu gecede polis darbecilere karşı koyarken, en büyük moral desteğini ise Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan'dan aldı. Gece boyu sürekli telsizden ekipleri sevk ve idare eden Karaaslan, Ankara Emniyet Müdürlüğüne saldıran askeri araçların engellenmesi için "müdüriyete gelen yolları TOMA'larla bloke edin, hiçbir araç geçmesin." şeklinde emir verdi. Karaaslan'ın 15 Temmuz gecesi telsizden verdiği bazı talimatlar şöyle:

- Merkez, bize ait binalarda görev alan personel kendini koruyacak şekilde, binayı koruyacak şekilde pozisyon alacak, müdüriyet binamız olmak üzere girmek isteyen yabancı unsurlarla gerekiyorsa silahlı çatışmaya girecek, imha edecek, kimse teslim olmayacak.

- Genelkurmay civarındaki tüm unsurlarımıza hitap ediyorum, Genelkurmayın içine girmeye kimse kalkışmasın. Genelkurmayın dış çevresinde konuşlanmamız devam edecek, içeriye resmi, sivil hiçbir personelimiz girmeye kalkışmasın benim talimatım olmadan.

Söz konusu geceye ait akıllarda kalacak anonslardan biri Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Yaman Ağırlar'ın, Emniyet Müdürlüğünde teröristlere karşı koyan polis memurlarına hitaben yaptığı "İl 11'deki arkadaşlar, direnin arkadaşlar direnin, size ihtiyacımız var. Takviye gelecek, tamam" anonsu oldu.

Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Tolga Koğ'un, "Merkez, emniyete top atışı yapıyorlar. Şu an isabet aldı binamız bilginiz olsun" sözleri, cuntacı askerlerin yaşattığı şiddeti gözler önüne serdi.

- Vatandaşları yönlendirdiler

Darbe teşebbüsünün yaşandığı gece, basın yayın kuruluşlarından verilen mesajlar, okunan selalar ve polis araçlarından yapılan anonslarla "demokrasiye sahip çıkmaları" için meydanlara inmeleri istenen vatandaşları başarıyla yönlendiren Ankara polisi, bir taraftan halkın yardımıyla FETÖ üyelerini etkisiz hale getirirken, diğer taraftan da "hainleri" öfkeli kalabalıklardan koruyarak gözaltına aldı. Gözaltına alınan FETÖ mensuplarının "durum kontrol altına alındıktan sonra" güvenli bir şekilde emniyet müdürlüklerine sevk edilmeleri yönündeki anonslar, "yaşananlara rağmen" polisin insan hak ve özgürlükleri ile kanunlardan taviz vermediğini de ortaya koydu.

O gece Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Ağırlar ile diğer emniyet müdürlerinin yaptığı telsiz anonslarından bazıları şöyle:

- Saat 00.34

Ağırlar- Külliye civarındaki bütün unsurlar indirin o helikopteri indirin.

Merkez- 8610 külliyeye intikal ettiyseniz 2036'nın talimatları doğrultusunda hareket edelim.

Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürü- Merkez dinliyorum.

Merkez- Anlaşıldı efendim. Bu Külliye üzerinde uçan kanada müdahale edelim.

Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürü- Merkez anlaşıldı tamam.

- Saat 00.57

2036- Dinliyorum.

Merkez- Efendim bu külliyeye hava saldırısı oldu mu efendim.

2036- Doğrudur merkez bir ufak kobra taarruzu bir de hızlı giden bir uçak 15 dakika önce atış yaptı.

Merkez- Anlaşıldı efendim. Bu 3 dakika içerisinde yakınımıza, yakınımıza bir isabet geldi efendim. Bununla alakalı olabilir mi?

2036- Olumsuz ondan ayrı idi. Biraz önce iki tane peş peşe gidiyordu. Onlar yaptı.

- Saat 02:03

2036- Merkez bu camilerle temas kuramadık mı halen?

Merkez- Efendim ilçe kanallarımızdan anons ettirdik. Bölge mıntıkalarındaki camilerle alakalı anons için efendim.

2036- Tamam Merkez bir an önce devreye alalım camilerimizi.

.….. - ….. tamam hareket halinden yoksunlar tamam.

Merkez- Anlaşıldı bu il 11’deki zırhlı araçları tamamen etkisiz hale getirdiniz doğru mu efendim?

…....- Olumsuz merkez sadece iki zırhlı araç ikna etmeye çalışıyoruz. Şu anda geri geçiyorlar, geri geliyorlar tamam.

Merkez- Anlaşıldı efendim ikna oluyorlarsa ikna ederek ele geçirmeye çalışalım tamam.

…....- Merkez doğrudur tamam.

2036- Merkez o istasyonumun gözlerinden öpüyorum arkadaşlar, teşekkür ediyoruz onlara.

- Saat 02.20

Merkez- Meclis çevresi Genelkurmay çevresi bulunan personelimiz can güvenliğini ön planda bulundursunlar efendim. Kanattan F16'lardan ateş ediliyor efendim.

2036- O ele geçirdikleri tankın sürücüsünün kafasına silahı dayasın görevli, telsiz antenine de beyaz bayrak veya atlet assın Meclise gitsin Meclisi savunsun.

.......- .... doğrudur .... tank sürücüsü ….

2036- Meclise geç meclisi savun beyaz bayrak as antenine.

2036- Bu ele geçirilen tanklara beyaz bayrak asın, beyaz bayrak.

Merkez- Doğrudur istasyonlarımız beklemede kalın, Sayın 2010 anlaşıldı anlaşıldı kanalı takip eden istasyonlarımız ele geçirilen zırhlı var ise anten kısmına beyaz bayrak asarak emniyetli yerlere, ilçe emniyetlerimize, polis merkezlerimize çekelim. Bu ayrıca Genelkurmay Kavşağa yakın tank alan istasyonumuz var ise Meclis Çankaya kapıdan beyaz bayrak asarak Meclisi savunsun bu şekilde değerlendirelim tamam.

Yorumlar