FETÖ'nün darbe girişimine 10 ayrı iddianame

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında görevlendirilen 15 savcının, 10 ayrı iddianame hazırlaması planlanıyor - Çatı şeklinde kabul edilen ilk iddianame, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığında yaşanan olayları ele alacak. Diğer iddianameler, 3 kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, EDOK, MİT, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Kara Havacılık Okulu ve Sahil Güvenlik Komutanlığını kapsayacak şekilde hazırlanacak - TBMM, Ankara Emniyet Müdürlüğü, TRT, Akıncı Üssü, İstihbarat Daire Başkanlığı gibi diğer alanlara ilişkin çalışmalar, bu 10 iddianame içinde ele alınacak - Bu iddianamelerin yanı sıra FETÖ soruşturması kapsamında darbe girişimine katılmayan ancak "Terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanan hakim, savcı, askeri hakim ve devlet memurları için ise ayrı iddianameler hazırlanacak

Google Haberlere Abone ol
FETÖ'nün darbe girişimine 10 ayrı iddianame

ANKARA (AA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürüttüğü soruşturmada görevlendirilen 15 savcı tarafından, 10 ayrı iddianame hazırlanması planlanıyor.

Alınan bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevlendirilen 15 savcı arasında iş bölümü yapıldı. İş bölümüne göre, 15 savcının farklı başlıklarda, 10 ayrı iddianame hazırlaması öngörülüyor.

Alınan ifadeler, toplanan bilgi ve belgeleri tekrar gözden geçirerek yeni ipuçlarına ulaşmaya çalışan savcılar, soruşturmanın kapsamının geniş, şüpheli sayısının da çok fazla olması nedeniyle ayrı ayrı iddianame hazırlanmasının, yargılama sürecinin sağlıklı işlemesi bakımından daha uygun olacağı görüşünde birleşti.

Çatı şeklinde kabul edilen ilk iddianamede, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığında yaşanan olaylar ele alınacak. Diğer iddianameler, 3 kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, EDOK, MİT, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Kara Havacılık Okulu, Sahil Güvenlik Komutanlığını kapsayacak şekilde hazırlanacak. TBMM, Ankara Emniyet Müdürlüğü, TRT, Akıncı Üssü, İstihbarat Daire Başkanlığı gibi diğer alanlara dair çalışmalar, bu 10 iddianame içinde değerlendirilecek. Başsavcılığın iş bölümüne ilişkin, ilk hazırlıkları bu yönde ancak iddianame sayısının artabileceği veya azalabileceği de belirtiliyor.

İddianamelerin tamamlanmasının ardından, davanın tek elde yürütülüp yürütülmeyeceği mahkemelerin takdirinde olacak. İrtibat nedeniyle davaların birleştirilme imkanı bulunuyor ancak yargılamayı birleştirmeden yapmanın adil yargılanma ilkesi bakımından daha uygun olacağı düşünülüyor. Bu nedenle darbe girişimine ilişkin diğer illerdeki olaylardaki yargılamaların da mahallinde yapılması planlanıyor.

Bu arada, Adalet Bakanlığı, Ankara'daki yargılamalar için Sincan'da büyük bir duruşma salonu yapılması kararı aldı ve ihalesi yapıldı. Duruşmalar başlayana kadar salon tamamlanacak. İstanbul'da ise Silivri'de kurulan mahkemenin bu yargılama için kullanılması planlar arasında yer alıyor.

Öte yandan, bu 10 iddianamenin yanı sıra FETÖ soruşturması kapsamında darbe girişimine katılmayan ancak "FETÖ terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanan hakim, savcı, askeri hakim ve devlet memurları için ise ayrı iddianameler hazırlanacak.


Yorumlar