FETÖ darbe girişimine ilişkin soruşturma

- Diyarbakır'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan aralarında asker, polis, hakim ve savcıların da bulunduğu 659 kişi kişi hakkında adli işlem başlatıldı - Adliyeye sevk edilen 474 kişiden 137'si tutuklanırken, aralarında 2 kaymakamın da bulunduğu 185 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor

Google Haberlere Abone ol
FETÖ darbe girişimine ilişkin soruşturma

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturmalar kapsamında aralarında asker, polis, hakim, savcı ve diğer kamu personellerinin de bulunduğu 659 kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

Valilikten yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin içine yuvalanmış FETÖ mensuplarının 15 Temmuz gecesi kalkıştıkları ve halkın iradesine sahip çıkması sonucu başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından, bu yapıya karşı adli soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Diyarbakır'da askeri kurumlarda yürütülen çalışmalar sonucunda 244 kişi hakkında işlem yapıldığı, bu kişilerden 24'ünün tutuklandığı, 32'sinin ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığı ifade edilen açıklamada, 42 kişinin halen gözaltında bulunduğu ve 146 kişinin de serbest bırakıldığı kaydedildi.

Emniyet kurumlarda yürütülen çalışmalar sonucunda 83 kişi hakkında işlem yapıldığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kişilerden 44'ü tutuklanmış, 36'sı adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştır. 2 kişi halen gözaltında bulunmakta ve bir kişi de serbest bırakılmıştır. Adliye ve İnfaz Kurumunda yapılan çalışmalarda 70 kişi hakkında işlem yapılmıştır. Bu kişilerden 37'si tutuklanmış, 12'si adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştır. 21 kişi ise halen gözaltında tutulmaya devam edilmektedir. Dicle Üniversitesine yönelik yapılan çalışmalarda toplam 56 kişi hakkında işlem yapılmıştır. Bu kişilerden 9'u tutuklanmış, 30'u adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştır. 7 personel hala gözaltında tutulmakta ve 10 personel ise serbest bırakılmıştır."

Milli Eğitim Müdürlüğü kurumlarına yönelik yapılan çalışmalarda ise 25 kişi hakkında işlem yapıldığı aktarılan açıklamada, bu kişilerden birinin tutuklandığı, 2'sinin serbest bırakıldığı, 22 kişinin ise halen gözaltında tutulduğu vurgulandı.

Açıklamada, İl Dernekler Müdürlüğünden 12, Defterdarlıktan 3 kişi ve bir avukat ile 2 kaymakamın da halen soruşturma kapsamında gözaltında tutulduğu belirtildi.

İş adamı ve esnafa yönelik operasyonda gözaltına alınan 12 kişiden 2'sinin adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığı, 10 kişinin gözaltısının sürdüğü vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yürütülen çalışmalar kapsamında 8 sivil vatandaş hakkında işlem yapılmıştır. Bunlardan biri tutuklanmış, biri adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, 6'sı ise halen gözaltında bulunmaktadır. TCDD 5. Bölge Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden birer personel, hakkında gözaltı kararı çıkarılmış olup bu personellerin halen gözaltı işlemi sürmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ve AFAD'dan 4, bankalar ve PTT'den 3 personel, sağlık kurumlarından, Vergi Denetim Kurumundan bir personel, Başbakanlık eski çalışanı olan bir kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış olup bu personellerin halen gözaltı işlemi sürmektedir. İlçelerde yürütülen çalışmalarda hakkında işlem yapılan 125 kişiden 21'i tutuklandı, 55'i adli kontrol şartı olmak üzere 65 kişi serbest bırakıldı, 39 kişi ise gözaltında bulunuyor."

Yorumlar