Fetih Hareketi 7'nci Genel Kongresi'ne doğru

- Birzeit Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Harb: "Kongrenin gerçekleşmesi zaten Abbas'ı güçlendirecektir. Abbas da kongre üzerinden Dahlan'ın önünü tamamen kesmeye ve destekçilerini yok etmeye çalışıyor" - Filistin Beyt'ül Hikme Enstitüsü Başkanı Yusuf: "Devlet Başkanı, kongreyle istediğini yapabilir ve hatta bu yönde Arap desteğini alma girişimlerinde de bulunabilir. Ancak kesin olan şu ki, Fetih Hareketi'ndeki çatlak büyüyecek" - Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi Ebu Ayneyn: "Kongre, Dahlan meselesiyle meşgul olmaz. Dahlan hareketten ayrıldı ve bitti. Kongre, İsrail saldırıları karşısında toparlanmamız ve güçlenmemiz bağlamında yeni bir siyaset başlatmak amacıyla gerçekleştiriliyor"

Google Haberlere Abone ol
Fetih Hareketi 7'nci Genel Kongresi'ne doğru

GAZZE (AA) - ULA ATAULLAH - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Fetih Hareketi'nin 7'nci Genel Kongresi'nde, 2011'de ihraç ettiği Muhammed Dahlan ve destekçilerini hareketten tamamen uzaklaştırmaya çalışacağı öngörülüyor.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde 29 Kasım'da yapılması planlanan genel kongreye ilişkin AA muhabirine konuşan Filistinli siyasi uzmanlar, Dahlan'ın bölgesel müttefiklerinin Abbas'a yaptığı baskıların sonuçsuz kalacağını belirtirken muhtemel bir tasfiyenin Filistin siyasetindeki çatlağı büyüteceği değerlendirmesinde bulundu.

Ramallah'taki Birzeit Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Cihad Harb, "Kongrenin gerçekleşmesi zaten Abbas'ı güçlendirecektir. Abbas da kongre üzerinden Dahlan'ın önünü tamamen kesmeye ve destekçilerini yok etmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Abbas'ın "düşmanı" olarak gördüğü Dahlan'ı ve destekçilerini Fetih Hareketi'nden resmi olarak silmek istediğini söyleyen Harb, bunda başarılı olacağını ancak Fetih'in birliğini korumaya çalışan bazı tarafları rahatsız edeceğini kaydetti.

- "Çatlak büyüyecek"

Filistin Beyt'ül Hikme Enstitüsü Başkanı Ahmed Yusuf da benzer bir görüşü savunarak genel kongrede Dahlan'ın üyeliğinin resmen düşürülmesinin beklendiğini söyledi.

Yusuf, "Abbas, Devlet Başkanlığı ve Fetih Hareketi liderliğindeki konumu gereği rakiplerini uzaklaştırmaya çalışacaktır. Devlet Başkanı, kongreyle istediğini yapabilir ve hatta bu yönde Arap desteğini alma girişimlerinde de bulunabilir. Ancak kesin olan şu ki, Fetih Hareketi'ndeki çatlak büyüyecek." diye konuştu.

Batı Şeria'daki En-Necah el-Vataniyye Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Osman Osman ise Abbas'ın Arap dünyası ve uluslararası arenada büyük bir nüfuzu olduğunun altını çizerek, "Muhammed Dahlan'ın Arap Dörtlüsü'nden aldığı desteğe rağmen şu ana kadar Devlet Başkanı Abbas daha güçlü ve söz sahibidir. Fetih Hareketi 7. Genel Kongresi'nde de bunları göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Arap Dörtlüsü'nün (Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri) Muhammed Dahlan'ın Fetih yönetimine geri dönmesi için Filistin Devlet Başkanı Abbas'a baskı yaptığı ifade ediliyor.

- "Çekişmenin sonu kötü olabilir"

Gazze Şeridi'ndeki El-Ezher Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Esad Ebu Şarh da Abbas'ın, Fetih'ten ihraç edilen Dahlan ile ilişkili herkesi bertaraf etmeye çalıştığını savunarak, "Fetih içten bazı zorluklar yaşıyor. Şu anda olanlar iki kişi arasında yaşanan çekişmelerdir. Ancak bu çekişme kanlı olaylara uzanabilir. Çünkü Dahlan da Fetih'te nüfuza sahip ve özellikle Abbas'ın ihmal ettiği düşünülen Gazze'de ciddi anlamda destekçileri bulunuyor." dedi.

Abbas'ın elinde Arap ve uluslararası desteğin olduğuna işaret eden Ebu Şarh, şunları kaydetti:

"Abbas güçlü adamdır, yönetim, para ve uluslararası ilişkilere sahiptir. Ancak Fetih içerisinde yaşanacak güçlü bir çekişmenin sonu kötü olabilir. Bu çekişmeden zararlı çıkacak olan Fetih içerisinde daha çok çatlak oluşacaktır. Bunun da Filistin meselesi üzerinden olumsuz etkileri olacak. Hatta Hamas da bundan zarar görebilir. Çünkü Fetih'in güçlü olması ve iç çatışmaların yaşanmaması Hamas'ın yararınadır."

Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi Sultan Ebu Ayneyn ise genel kongre ile ihraç edilen Muhammed Dahlan arasında herhangi bir bağlantının söz konusu olmadığını belirterek, "Kongre, Dahlan meselesiyle meşgul olmaz. Dahlan hareketten ayrıldı ve bitti. Kongre, İsrail saldırıları karşısında toparlanmamız ve güçlenmemiz bağlamında yeni bir siyaset başlatmak amacıyla gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

Ebu Ayneyn, Dahlan'ın harekete geri gelmesi üzerine bazı Arap ülkelerin Abbas'la temasa geçerek ara buluculuk yapmasına ilişkin de genel kongrenin, Arap ülkeleriyle ilişkilerine zarar vermeyeceğini söyledi.

Ebu Ayneyn, 29 Kasım'da gerçekleşmesi planlanan genel kongreye Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nden bin 400 üyenin katılmasının beklendiğini kaydetti.

- Dahlan'ın "şüpheli ilişkileri"

ABD ve İsrail'le "şüpheli ilişkiler" içinde bulunduğu iddia edilen Muhammed Dahlan'ın Fetih Hareketi'yle bağı, Batı Şeria'da "askeri hücreler planladığı" gerekçesiyle 2011 yılında kesilmişti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Haziran 2011'de Dahlan'ı hareketten ihraç etmiş, 2012'de de milletvekilliği dokunulmazlığını kaldırmıştı. Abbas, Dahlan'ı "Yasir Arafat'ın ölümünde ve bazı Filistinli liderlerin suikastlarında parmağı olmakla" ve "İsrail'le iş birliği yapmakla" suçlamıştı.

Görevi süresince "zimmetine geçirdiği paralarla bir servet elde ettiği" öne sürülen Dahlan, 2011'de Batı Şeria'yı terk ederek Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye yerleşmişti.


Yorumlar