"Fetih Bilinci ve Fetih Edebiyatı" konferansı

- FSMVÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Andı: - "İstanbul'un fethi dünya tarihini değiştiren, özellikle de bizim tarihimizi, Müslüman doğunun tarihini olumlu yönde çok büyük çaplarda değiştiren bir olay. Ama kendi aktüel zamanının ötesinde bugüne kadar gelen süreç içerisinde de işlevsel olmuş, üzerine yüklenen anlamlarla toplumsal yapıda rol üstlenmiş bir olay."

Google Haberlere Abone ol
"Fetih Bilinci ve Fetih Edebiyatı" konferansı

İSTANBUL (AA) - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı, İstanbul'un fethinin dünya tarihini, özellikle de Müslüman doğunun tarihini olumlu yönde çok büyük çaplarda değiştiren bir olay olduğunu belirterek, "Ama kendi aktüel zamanının ötesinde bugüne kadar gelen süreç içerisinde de işlevsel olmuş, üzerine yüklenen anlamlarla toplumsal yapıda rol üstlenmiş bir olay." dedi.

Üniversitenin Kandilli'deki yerleşkesinde, İstanbul'un fethinin 563. yılı nedeniyle düzenlenen "Fetih Bilinci ve Fetih Edebiyatı" konulu konferansta konuşan Andı, büyük milletlerin tarihlerinde büyük tarihi olayların olduğunu vurgulayarak, "Bu büyük tarihi olaylar, o toplumları, o milletleri zaman içerisinde yoğurur, onları birbirine kenetleyen bir maya, bir zamk işlevi görür. Zaman geçtikçe o milletler, o büyük tarihi olayları yorumlayarak, onların anlamlarıyla kendi milli kimliklerini, bilinçlerini, tarih içerisindeki varoluş süreçlerini anlamlandırırlar. İstanbul'un fethi de bizim için böyle bir süreç, böyle bir olay. Kendi oluştuğu zamanda elbette büyük bir olay." ifadelerini kullandı.

İstanbul'un fethinin dünya ve Türk tarihini değiştirdiğini kaydeden Andı, "İstanbul'un fethi dünya tarihini değiştiren, özellikle de bizim tarihimizi, Müslüman doğunun tarihini olumlu yönde çok büyük çaplarda değiştiren bir olay. Ama kendi aktüel zamanının ötesinde bugüne kadar gelen süreç içerisinde de işlevsel olmuş, üzerine yüklenen anlamlarla toplumsal yapıda rol üstlenmiş bir olay. Hele özellikle de son yarım asrın içerisinde İstanbul'un fethi, onun sembolü olan Ayasofya, onun komutanı olan Fatin Sultan Mehmet'in tarihi kimliği veya İstanbul'un fethinin Hristiyan batı dünyası ile Müslüman doğu dünyası arasındaki sembol olaylardan birisi oluşu. Bu güne gönderdiği mesajlar doğrultusunda bizim bugün için çok daha önem atfettiğimiz çok daha güncel birtakım olaylar etrafında yorumladığımız bir büyük olayımız." değerlendirmesinde bulundu.

Andı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Nitekim bunun göstergeleri olarak bilhassa 500'üncü yıldan yani 1953'ten itibaren bugüne kadar günden güne, yıldan yıla da kutlamaları artan bir kutlu olay olarak karşımıza çıkıyor. Büyük kitleler bu toplumun kendisini bu millete ait hisseden büyük kesimleri İstanbul'un fethiyle yeniden bir bilinç oluşturuyorlar veya var olan bilinçlerini tazeliyorlar. Bir kimlik tekrarına gidiyorlar. Bir ruh dinamizmi oluşturuyorlar. Bizim için bu bakımdan çok önemli. Son birkaç yılın içerinde yapılan o büyük fetih mitingleri ortaokullarda, liselerde, üniversitelerde, sivil toplum kuruluşlarında, vakıf ve dernek gibi kuruluşlarda yapılan o fetih haftası kutlamaları, bu bakımdan çok önemli, çok anlamlı. Fakat bunu daha da anlamlandırmamız gerekir. Nasıl? Kuru bir hamaset veya yalnız işin hikayesi çerçevesinde anmak yerine bizim bugün için bu fetih olayından, bu fetih kadrosundan, fetihte yaşanan bilinç veya vakalardan hangi yorumları çıkaracağımız, hangi dersleri alacağımız doğrultusunda yorum bağlamında daha zenginleştirmemiz, bugüne daha fazla taşımamız gerekir."

Konferansın ardından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nce fetih etkinlikleri kapsamında bu yıl lise öğrencileri arasında düzenlenen “Fetih Nesli Olmak ve Fatih” konulu şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Yarışmada, Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi'nden Bedirhan Örkcü birinci olurken, Güzelyurt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden Merve Telimen ikinci, Bağcılar Ahi Evran Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ömer Faruk Tanhan da üçüncü oldu.

Yorumlar