Feribotların anahtarına el konulunca darbecilerin planı boşa çıktı

- TSK içindeki bir grup FETÖ üyesinin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Tunceli'nin Hozat ilçesindeki 51. Motorlu Tugay Komutanlığı başta olmak üzere kentte hareketli saatler yaşandığı ortaya çıktı - Darbe gecesi söz konusu komutanlıktaki tank ve zırhlı araçlara, Tunceli'nin Pertek ilçesi ile Elazığ'ın kuşatılması amacıyla mühimmat yüklediği ancak durumu fark eden Tunceli Valisi Kaymak'ın, zırhlı araçların taşınmasında kullanılacak feribotların anahtarlarına el koydurması ile darbecilerin planının boşa çıktığı öğrenildi - Kentte, darbe girişimi günü bir jandarma karakoluna 3 ton patlayıcı yüklü araçla saldırı düzenleyen 15 kişilik terörist grubun da insansız hava araçları ile tespit edilmesine rağmen kalkışma yüzünden helikopter ve uçakların kaldırılamamasından yararlanarak kaçtığı anlaşıldı

Google Haberlere Abone ol
Feribotların anahtarına el konulunca darbecilerin planı boşa çıktı

TUNCELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin, 15 Temmuz gecesi, Tunceli'nin Pertek ilçesi ile Elazığ'ı kuşatmak için tank ve zırhlı araçlara mühimmat yüklediği ancak bu araçların Pertek ve Elazığ'a taşınması için kullanacakları feribotların anahtarlarına Tunceli Valisi Osman Kaymak'ın talimatıyla el konulması üzerine planlarını uygulayamadıkları ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişimine kalkıştığı 15 Temmuz gecesi, Tunceli'de de hareketli saatler yaşandı. Kalkışmanın haber alınmasının ardından darbecilere karşı harekete geçen Tunceli Valisi Osman Kaymak, beraberindeki İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen ve vali yardımcıları ile gelişmeleri takip edip olaylara müdahale etmek amacıyla, Tunceli İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Özel Harekat Şube Müdürlüğüne geçti.

Gelişmeleri buradan takip eden Kaymak, darbeci askerlerin faaliyetlerini önlemek amacıyla tüm polisleri göreve çağırıp özellikle kent merkezinde geniş güvenlik önlemi aldırdı.

Darbe girişimi sırasında Tunceli'de görevli olan ve 30 Ağustos'tan Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Başkanlığına atanan eski Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Çardakçı ve 4. Komando Tugay Komutanı Levent Ergün de Vali Kaymak'ı arayarak darbe girişimini onaylamadıkları ifade etti ve "emrinizdeyiz" dedi.

Çardakçı ve Ergün ayrıca emrindeki birliklere yazılı ve sözlü talimat verip birliklerinden dışarı çıkmaması talimatı verdi.

Bu süreçte, kentin Hozat ilçesindeki 51. Motorlu Tugay Komutanlığında ise hareketli saatler yaşandı.

Darbe girişiminin hemen ardından söz konusu komutanlıktaki askeri yetkililerin, Hozat Kaymakamı Bekir Demir, Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat ve Hozat ilçe emniyet amirini, toplantı yapılacağı gerekçesiyle Tugay'a çağırıp ordunun yönetime el koyduğunu bildirdiği öğrenildi.

Demir'in buna itiraz edip Tugaydan çıkmak istemesi üzerine bir süre çıkışına izin verilmediği ancak darbe girişiminin başarısız olacağının anlaşılması üzerine Demir, Polat ve emniyet amirinin serbest bırakıldığı belirtildi.

Benzer bir uygulamanın da 51. Motorlu Tugay Komutanlığına bağlı olan ve Pertek ilçesinde yer alan 1. Motorlu Piyade Tabur Komutanlığı yetkililerince, Pertek Kaymakamı Erkan Kaçmaz, Pertek Belediye Başkanı Recai Vural ve ilçe emniyet amirine uygulandığı kaydedildi.

- Tanklar Elazığ ve Pertek'i kuşatacaktı

Darbe girişimi günü söz konusu komutanlıklarda bunlar yaşanırken Tunceli'deki terör örgütü FETÖ üyesi bir grup askerin de 15 Temmuz gecesi kentin Pertek ilçesi ile Elazığ'ı kuşatma planı yaptığı saptandı.

Örgüt üyelerinin bu amaçla 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığındaki tank ve zırhlı araçlara mühimmat yüklediği ve darbe girişimin gidişatına göre Pertek ilçesi ve Elazığ'ı kuşatacağı bilgisinin alınması üzerine, Vali Kaymak'ın duruma müdahale ettiği öğrenildi.

Kaymak'ın söz konusu askeri araçların Pertek ilçesi ve Elazığ'a taşınmasında kullanılmaması için Pertek ve Çemişgezek ilçelerinden Elazığ'a, Keban Barajı Gölü üzerinde yük ve yolcu taşıyan feribotların anahtarlarına ilçe emniyet amirlikleri aracılığıyla el koydurduğu belirtildi.

Bu nedenle askeri araçları Pertek ve Elazığ'a geçiremeyen darbeci askerlerin Elazığ ve Pertek'i kuşatma planının boşa çıktığı kaydedildi.

- Teröristler, darbe girişiminden yararlanıp kaçtı

Tunceli'de, 15 Temmuz günü, Nazımiye ilçesine bağlı Kılköy Jandarma Karakolu'na, 3 ton patlayıcı yüklü araçla saldırı düzenleyen 15 kişilik terörist grubun, insansız hava araçlarıyla tespit edilmesine rağmen kalkışma yüzünden helikopter ve uçakların kaldırılamamasından yararlanarak kaçtığı anlaşıldı.

Karakoldaki askerlerin bombalı aracın karakol nizamiyesine gelişi sırasında açtığı ateşle engellenen saldırıda, ölen yaralanan olmamıştı.

Tunceli'de, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası 51. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü, Hozat Tabur Komutanı Kurmay Albay Suat Erdoğmuş ve Yarbay Cömert Boncuk, 1. Motorlu Piyade Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Sefer Eyüp Şensoy ile Yüzbaşı Erdem Çalışkan, "Anayasayı ihlale teşebbüs, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından, Tunceli İl Jandarma Komutanı Pilot Kurmay Albay Atila Tamer de "Terör örgütü FETÖ" üyesi olmak suçundan tutuklanmıştı.

Yorumlar